Strip Turnhout


Recensie

Galgenaas (James Vance en Dan E. Burr)


“De zelfkant van de maatschappij” is een eufemisme voor de sociale context waarin de striproman ‘Galgenaas’ zich afspeelt. We dalen af naar de onderste lagen van het Amerika van de jaren dertig. De Grote Depressie is ongenadig: werkloosheid en bittere armoede alom. Een knaap van achttien, weggelopen van huis, komt in een reizend circus terecht. Hij ontmoet er de cynische ontsnappingskunstenaar Gordon, en wordt koerier van een (uiteraard ondergrondse) communistische cel. Voeg daarbij een duo sadistische stakingsbrekers, een duister familieverleden, een opbloeiende liefde en een dosis literaire ambitie, en de basis voor een sterk en gelaagd verhaal is gelegd.

De tekeningen zijn van het verfijnde, gedetailleerde, wat naïef-ouderwets aandoende soort, heel geschikt voor een beeldroman van dit kaliber, gesitueerd in dit tijdskader. De taal in de dialogen en vooral in de verhalende en beschouwende stukken overtuigt wat minder: soms heel vlot spreektalig, dan weer poëtisch en vrij zwaar op de hand. Of dit probleem bij het originele script dan wel bij de vertaling ligt, is niet geheel duidelijk. (IV)

James Vance & Dan E. Burr

‘Galgenaas’, Xtra, 264 blz., €19,90.

21 January 2016, 13:57 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina