Strip Turnhout


Aimée de Jongh: “Erkenning voor vrouwelijke stripmakers in Angoulême zou een enorme stap zijn”

Na de bekendmaking van de dertig genomineerden voor de Grand Prix op het stripfestival in Angoulême werd er verontwaardigd gereageerd op het feit dat geen enkele vrouw tot de selectie behoorde. Een tiental auteurs vroeg om hun naam van de lijst te halen. De organisatie verdedigde zich maar haalde ondertussen bakzeil door aan te geven ook vrouwen te willen nomineren.

Een van de eerste stripauteurs die in de pen kroop tegen het onrecht, was de Nederlandse Aimée de Jongh. “Ik vond het belachelijk”, reageert ze. “Het is natuurlijk wel zo dat er in de westerse stripwereld nauwelijks vrouwen zijn met het oeuvre van ‘een Alan Moore’. Maar er staan ook tekenaars op de lijst die net zo lang bezig zijn als bijvoorbeeld Marjane Satrapi. Die had er gewoon bij moeten staan. En aangezien er ook enkele Japanse tekenaars genomineerd zijn, verwondert het mij des te meer dat veel belangrijkere vrouwelijke stripmakers uit dat land er niet bij staan.”

De Jongh hoopt dat de organisatie haar lesje heeft geleerd voor de komende jaren. “De tijden zijn echt veranderd sinds de jaren ’80, er zijn inmiddels ongelooflijk veel vrouwen strips aan het maken. Het zijn er nog altijd veel minder dan de mannen maar dat verandert zeker. Het is natuurlijk moeilijk om als vrouw in zo’n mannenwereld binnen te dringen en met hetzelfde respect behandeld te worden. Erkenning in Angoulême zou al een enorme stap zijn. Daarna zal het alleen maar sneller gaan.”

Net dit jaar wordt in Angoulême ‘Le retour de la bondrée’ voorgesteld, de Franse vertaling van ‘De terugkeer van de wespendief’ die bij Dargaud verschijnt. “Nu kan ik in ieder geval bewijzen dat vrouwen wel degelijk graphic novels kunnen maken en dat ze niet genegeerd moeten worden. Het boek zal door deze discussie hopelijk nog extra in de aandacht staan.”

Ondertussen werkt Aimée aan een nieuwe graphic novel op scenario van Zidrou. In februari verschijnt bovendien het eerste album van ‘Reborn’, een science-fictionstrip die ze maakt voor stripblad Eppo. “Het gaat over een meisje dat erachter komt dat ze een kloon is en ongewild het doelwit wordt van een klopjacht. Ze wordt het slachtoffer van religieuze en wetenschappelijke groepen, die allemaal een mening hebben over haar bestaan. Maar zij kan haar afkomst niet veranderen. Het is een avontuurlijk verhaal maar tegelijkertijd heeft het ook een politieke boodschap, zoals een echt science-fiction verhaal moet zijn.”

8 January 2016, 05:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina