Strip Turnhout


Dieter VDO over ‘Fantomia’: “Veel zoekplezier!”

Op het Stripgids Festival 2013 debuteerde Dieter VDO (pseudoniem van Dieter Van der Ougstraete) als stripauteur met het woordeloze ‘Snow’. Vrijdag stelt hij de opvolger ‘Fantomia’ voor in de Bries Space – ditmaal wel met tekst. “Ik zag ‘Snow’ meer als een prentenboek dan als een strip”, vertelt Dieter. “Het ging me meer om het laten kijken en ontdekken. Ik wou de fantasie van de lezer prikkelen en ruimte voor interpretatie laten. Voor ‘Fantomia’ wou ik een andere aanpak. In tegenstelling tot ‘Snow’ neem ik de lezer nu af en toe bij de hand en het gebruik van tekst is dan een logische keuze.”

‘Fantomia’, dat zich afspeelt in de gelijknamige fictieve wereld, bevat twee kortverhalen, ‘Aanval op Bloemhoven’ en ‘Tovernoten Rock’, met Snow en zijn vrienden in de hoofdrol. Maar dat is lang niet alles: “De lezer maakt ook kennis met één van de vreemdste wezens uit Fantomia, de HoHo. Wie zich afvraagt waar het grondig mis liep tussen Vlees en Groenten, waar de verzekeringsagenten vandaan komen en wat er tegenwoordig ‘trendy’ en ‘hot’ is onder het sneeuwvolk, krijgt een antwoord. Tegelijk is het een zoekboek geworden en er zit zelfs een zeer accurate persoonlijkheidstest bij.”

Is nu het begin van een langlopende reeks avonturen rond Snow gemaakt? “Snow blijft een belangrijk personage maar de wereld waar hij in leeft staat centraal. Ik heb niet meteen plannen voor een derde boek met dezelfde personages maar ik sluit ook niets uit.” Net als in ‘Snow’ smokkelde Dieter ook in ‘Fantomia’ heel wat referenties en knipogen naar stripfiguren en de populaire cultuur. Of hij er toch niet enkele aan ons wil prijsgeven? “Drie niet zo voor de hand liggende dan: Lena the Hyena, de Bash Street Kids en Fantomah. Veel zoekplezier!”

‘Fantomia’ wordt vrijdagavond voorgesteld in de Bries Space in Borgerhout. Tegelijk wordt een expo rond het boek geopend. Die is verder te bewonderen elke zaterdag tot en met 5 maart van 13u tot 18u, op zondag 24 januari van 14u tot 18u en op afspraak.

19 January 2016, 06:00 Wouter

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina