Strip Turnhout


Dieter VDO over ‘Fantomia’: “Veel zoekplezier!”

Op het Stripgids Festival 2013 debuteerde Dieter VDO (pseudoniem van Dieter Van der Ougstraete) als stripauteur met het woordeloze ‘Snow’. Vrijdag stelt hij de opvolger ‘Fantomia’ voor in de Bries Space – ditmaal wel met tekst. “Ik zag ‘Snow’ meer als een prentenboek dan als een strip”, vertelt Dieter. “Het ging me meer om het laten kijken en ontdekken. Ik wou de fantasie van de lezer prikkelen en ruimte voor interpretatie laten. Voor ‘Fantomia’ wou ik een andere aanpak. In tegenstelling tot ‘Snow’ neem ik de lezer nu af en toe bij de hand en het gebruik van tekst is dan een logische keuze.”

‘Fantomia’, dat zich afspeelt in de gelijknamige fictieve wereld, bevat twee kortverhalen, ‘Aanval op Bloemhoven’ en ‘Tovernoten Rock’, met Snow en zijn vrienden in de hoofdrol. Maar dat is lang niet alles: “De lezer maakt ook kennis met één van de vreemdste wezens uit Fantomia, de HoHo. Wie zich afvraagt waar het grondig mis liep tussen Vlees en Groenten, waar de verzekeringsagenten vandaan komen en wat er tegenwoordig ‘trendy’ en ‘hot’ is onder het sneeuwvolk, krijgt een antwoord. Tegelijk is het een zoekboek geworden en er zit zelfs een zeer accurate persoonlijkheidstest bij.”

Is nu het begin van een langlopende reeks avonturen rond Snow gemaakt? “Snow blijft een belangrijk personage maar de wereld waar hij in leeft staat centraal. Ik heb niet meteen plannen voor een derde boek met dezelfde personages maar ik sluit ook niets uit.” Net als in ‘Snow’ smokkelde Dieter ook in ‘Fantomia’ heel wat referenties en knipogen naar stripfiguren en de populaire cultuur. Of hij er toch niet enkele aan ons wil prijsgeven? “Drie niet zo voor de hand liggende dan: Lena the Hyena, de Bash Street Kids en Fantomah. Veel zoekplezier!”

‘Fantomia’ wordt vrijdagavond voorgesteld in de Bries Space in Borgerhout. Tegelijk wordt een expo rond het boek geopend. Die is verder te bewonderen elke zaterdag tot en met 5 maart van 13u tot 18u, op zondag 24 januari van 14u tot 18u en op afspraak.

19 January 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina