Strip Turnhout


Dieter VDO over ‘Fantomia’: “Veel zoekplezier!”

Op het Stripgids Festival 2013 debuteerde Dieter VDO (pseudoniem van Dieter Van der Ougstraete) als stripauteur met het woordeloze ‘Snow’. Vrijdag stelt hij de opvolger ‘Fantomia’ voor in de Bries Space – ditmaal wel met tekst. “Ik zag ‘Snow’ meer als een prentenboek dan als een strip”, vertelt Dieter. “Het ging me meer om het laten kijken en ontdekken. Ik wou de fantasie van de lezer prikkelen en ruimte voor interpretatie laten. Voor ‘Fantomia’ wou ik een andere aanpak. In tegenstelling tot ‘Snow’ neem ik de lezer nu af en toe bij de hand en het gebruik van tekst is dan een logische keuze.”

‘Fantomia’, dat zich afspeelt in de gelijknamige fictieve wereld, bevat twee kortverhalen, ‘Aanval op Bloemhoven’ en ‘Tovernoten Rock’, met Snow en zijn vrienden in de hoofdrol. Maar dat is lang niet alles: “De lezer maakt ook kennis met één van de vreemdste wezens uit Fantomia, de HoHo. Wie zich afvraagt waar het grondig mis liep tussen Vlees en Groenten, waar de verzekeringsagenten vandaan komen en wat er tegenwoordig ‘trendy’ en ‘hot’ is onder het sneeuwvolk, krijgt een antwoord. Tegelijk is het een zoekboek geworden en er zit zelfs een zeer accurate persoonlijkheidstest bij.”

Is nu het begin van een langlopende reeks avonturen rond Snow gemaakt? “Snow blijft een belangrijk personage maar de wereld waar hij in leeft staat centraal. Ik heb niet meteen plannen voor een derde boek met dezelfde personages maar ik sluit ook niets uit.” Net als in ‘Snow’ smokkelde Dieter ook in ‘Fantomia’ heel wat referenties en knipogen naar stripfiguren en de populaire cultuur. Of hij er toch niet enkele aan ons wil prijsgeven? “Drie niet zo voor de hand liggende dan: Lena the Hyena, de Bash Street Kids en Fantomah. Veel zoekplezier!”

‘Fantomia’ wordt vrijdagavond voorgesteld in de Bries Space in Borgerhout. Tegelijk wordt een expo rond het boek geopend. Die is verder te bewonderen elke zaterdag tot en met 5 maart van 13u tot 18u, op zondag 24 januari van 14u tot 18u en op afspraak.

19 January 2016, 06:00 Wouter

Welk album wint de Stripschapprijs 2018?

20 January 2019, 20:26 Tom

Marcel Ruijters komt met nieuwe strip

14 January 2019, 19:13 Tom

Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

8 January 2019, 21:53 Roel

Wauter Mannaert nodigt uit

7 January 2019, 22:24 Roel

Typex wint Nederlandse Stripschapprijs

29 December 2018, 12:35 Tom

Merho zoekt opvolgers voor Kiekeboe

21 December 2018, 12:13 Tom

Neem een selfie met Sidonia

19 December 2018, 12:54 Tom


32ste Suske en Wiske-fandag op 19 april 2019

6 January 2019, 11:11 Tom

Werk mee aan 9eKunst.nl

28 December 2018, 12:05 Roel

Gezocht: uw mening over striperfgoed

20 December 2018, 09:52 Roel

Storybox brengt Games & Comics tot leven

14 December 2018, 20:44 Roel

Angoulême viert 80 jaar Batman

11 December 2018, 10:30 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina