Strip Turnhout


Stripschapwinnares Maaike Hartjes werkt aan graphic novel over haar burn out

Zondag worden de Stripschapprijzen uitgereikt tijdens de Nieuwe Stripdagen in Rijswijk. Maaike Hartjes ontvangt die dag de belangrijkse oeuvreprijs van het Nederlandse beeldverhaal. Hoewel ze daar als klein meisje al van droomde, vertelde ze aan de Nederlandse krant NRC dat ze getwijfeld heeft om de prijs wel te aanvaarden.

Een van de redenen waarom ze er niet blij mee is, is dat ze al in “geen eeuwen” meer een strip heeft uitgebracht. “Het voelt alsof ik die prijs krijg voor ouwe meuk.” Maar Hartjes werkt momenteel aan een nieuwe graphic novel over de burn out die ze kreeg in de herfst van 2014 en die haar een half jaar lang verhinderde om te werken.

“In het begin was ik te ziek om iets te doen maar na een paar weken voelde ik me goed genoeg om langzaamaan terug te tekenen”, vertelde ze daarover op haar Facebookpagina, waar ze ook enkele pagina’s postte. “Ik ben toen begonnen met een stripdagboek, een pagina per dag. Om het voor mezelf leuker te maken, gebruikte ik een nieuwe collagetechniek met papieroverschotjes en washi tape. Uiteindelijk heb ik zo vijf schetsboeken gevuld en meer dan 200 pagina’s getekend.”

Hoewel er drie Nederlandse uitgevers niet kunnen wachten om het boek te publiceren, wil Hartjes eerst op zoek naar een buitenlandse uitgever. Ze schreef de teksten namelijk in het Engels en door de gebruikte techniek zou ze alle tekeningen opnieuw moeten maken voor een vertaling. “Ondertussen gaat het trouwens terug helemaal goed met me, hoor”, sluit de Nederlandse op Facebook af.

22 February 2016, 06:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina