Moebius tekent zijn held Hendrix

Je bent hier:  Home » Nieuws » Moebius tekent zijn held Hendrix

Midden jaren zeventig besluit Barclay, de Franse platenmaatschappij van de Amerikaanse zanger en gitarist Jimi Hendrix, zijn albums postuum uit te brengen als een nieuwe set dubbelelpee’s. Voor de nieuwe platenhoezen kloppen ze aan bij het progressieve stripblad Pilote. De cover van de eerste dubbelelpee, met de studio-albums ‘Are You Experienced’ en ‘Axis: Bold As Love’, wordt getekend door Jean Giraud ofte Moebius: “Hendrix was net gestorven, we waren nog allemaal zwaar onder de indruk van de erfenis die hij ons naliet. Ik heb me op hetzelfde niveau van inspiratie proberen te brengen als hij, namelijk een strak gedirigeerd delirium.”

Philippe Druillet, Jean Solé, Patrice Leroy en Patrick Lesueur, de andere tekenaars die door Barclay gevraagd worden, maken psychedelische covers waarbij ze vertrekken van hun eigen fantasie. Moebius pakt het anders aan. Hij baseert zich op een foto die muziekjournalist Jean-Noël Coghe maakte tijdens Hendrix’ passage door België in maart 1967, tijdens hun eerste tournee. Giraud neemt die op zijn eigen manier over, met Hendrix die van een bord soep slurpt terwijl hallucinogene dampen opstijgen.

Het volledige verhaal over Moebius en Jimi Hendrix leest u in Stripgids 44, die binnenkort in een bibliotheek of stripspeciaalzaak bij in de buurt ligt.