Strip Turnhout


Steve Van Bael: “Ik supporterde voor Anderlecht”

Donderdag 23 juni stelt voetbalclub KV Oostende haar eigen stripverhaal voor. Scenarist LéON en tekenaar Steve Van Bael (‘Figaro’, ‘Iris’), beide betrokken bij Mediageuzen dat onder meer P-Magazine uitgeeft, maken een album waarvoor het huidige voetbalseizoen de achtergrond vormt. En dat betekende dat er research nodig was, bekent Steven. “Toen de plannen er waren om een strip te maken over KV Oostende en Marc Coucke, kende ik weinig spelers van KVO. Erger nog: ik was al jaren supporter van Anderlecht (lacht). Maar toen alles concreter werd, ben ik mij beginnen te verdiepen in de kustploeg. Verleden zondag ben ik naar de match tussen Oostende en Anderlecht gaan kijken en ik betrapte mezelf er op dat ik stiekem voor KVO aan het supporteren was. Net op tijd want KVO heeft gewonnen met 4-2 en Anderlecht heeft dus een serieuze pandoering gekregen!”

Donderdag 19 mei wordt op een nieuwe Facebookpagina een actie gelanceerd waarmee dertig supporters een bijrol in de strip kunnen winnen. De hoofdrollen worden niet alleen vertolkt door de trainer en spelers van KVO, ook voorzitter Marc Coucke speelt mee. “Toch is het niet zomaar een BV-strip, het verhaal zit echt wel goed in elkaar. We hebben gekozen voor het avontuurlijke met de nodige dosis spanning, verweven met de actuele gebeurtenissen van KVO op weg naar Play Off 1. We sleutelen dan ook nog dagelijks aan het scenario. De rode draad ligt wel vast, daar wijken we niet van af.”

De KVO-strip betekent wel dat de fans opnieuw langer zullen moeten wachten op een nieuw deel van Stevens eigen reeks ‘Figaro’. “Helaas wel ja”, zucht Steve. “Het verhaal is klaar, de helft van het album is getekend. Alleen ontbreekt het mij aan de tijd om er aan verder te werken. Ik vind dat wel jammer. Uitgeverij Saga, dat nu ‘Figaro’ (her)uitgeeft, had trouwens alle zes albums herdrukt. De bedoeling was om elk jaar ‘tussen’ al mijn andere opdrachten ‘door’ aan het album verder te tekenen… Maar ik doe ook nog heel veel illustratiewerk en ministrips voor bedrijven en particulieren. Toch is ‘Figaro’ zeker en vast géén afgesloten hoofdstuk. Ik hoop er snel aan verder te kunnen werken. De interesse is groot, zo groot zelfs dat ik de vraag al had gekregen om Figaro te laten verfilmen in een tv-serie. Daar kan ik verder nog niets over prijs geven.”

Ondertussen tekent Steven ook nog de gags van de wulpse Iris, die elke maand in P-Magazine verschijnen. “Ook dat doe ik altijd tussen mijn andere opdrachten door. Een Iris-plaat maak ik op twee dagen, getekend, geïnkt, ingekleurd en opgemaakt. De populariteit van Iris gaat de hoogte in, dat merken we aan haar Facebookpagina ien aan de vele vragen wanneer er een album van verschijnt. Dat komt er in het najaar, ik zal het signeren op de boekenbeurs. En ja, ook het album van Coucke (lacht).”

9 May 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina