Strip Turnhout


Kortrijk viert 70ste verjaardag Lucky Luke en geestelijke vader Morris

Zeventig jaar geleden reden Lucky Luke en Jolly Jumper voor het eerst een stripalbum binnen. Die verjaardag wordt uitgebreid gevierd, onder meer in Kortrijk, de geboortestad van Morris, de geestelijke vader van de man die sneller schiet dan zijn schaduw.

Sinds enkele dagen is het Kortrijks stadhuis ingepakt met een spandoek van 46 op 12 meter met daarop Lucky Luke en zijn paard Jolly Jumper. Uitgeverij Ballon Media wil van Kortrijk het centrale punt van de festiviteiten maken en vroeg de lokale handelaars hun etalage in te richten “met een knipoog naar het Wilde Westen”.

De bibliotheek toont dan weer de totstandkoming van het levensgrote beeld van Lucky Luke dat hun gebouw versiert. Dat werd twintig jaar geleden gemaakt door de Gentse kunstenaar Achiel Pauwels naar aanleiding van het Kortrijkse ereburgerschap van Morris. Begin september volgt er nog een verjaardagsweekend.

Ook in de winkelrekken gaat de zeventigste verjaardag van Lucky Luke niet onopgemerkt voorbij. Onlangs stelde Ballon Media ‘De moordenaar van Lucky Luke’ voor, het hommage-album dat Mathieu Bonhomme tekende. In oktober verschijnt een Nederlandse vertaling van ‘L’art de Morris’, de catalogus bij de expo in Angoulême. Dat is net op tijd voor de Boekenbeurs, waar de cowboy ook extra aandacht zal krijgen.

30 June 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina