Strip Turnhout


Kortrijk viert 70ste verjaardag Lucky Luke en geestelijke vader Morris

Zeventig jaar geleden reden Lucky Luke en Jolly Jumper voor het eerst een stripalbum binnen. Die verjaardag wordt uitgebreid gevierd, onder meer in Kortrijk, de geboortestad van Morris, de geestelijke vader van de man die sneller schiet dan zijn schaduw.

Sinds enkele dagen is het Kortrijks stadhuis ingepakt met een spandoek van 46 op 12 meter met daarop Lucky Luke en zijn paard Jolly Jumper. Uitgeverij Ballon Media wil van Kortrijk het centrale punt van de festiviteiten maken en vroeg de lokale handelaars hun etalage in te richten “met een knipoog naar het Wilde Westen”.

De bibliotheek toont dan weer de totstandkoming van het levensgrote beeld van Lucky Luke dat hun gebouw versiert. Dat werd twintig jaar geleden gemaakt door de Gentse kunstenaar Achiel Pauwels naar aanleiding van het Kortrijkse ereburgerschap van Morris. Begin september volgt er nog een verjaardagsweekend.

Ook in de winkelrekken gaat de zeventigste verjaardag van Lucky Luke niet onopgemerkt voorbij. Onlangs stelde Ballon Media ‘De moordenaar van Lucky Luke’ voor, het hommage-album dat Mathieu Bonhomme tekende. In oktober verschijnt een Nederlandse vertaling van ‘L’art de Morris’, de catalogus bij de expo in Angoulême. Dat is net op tijd voor de Boekenbeurs, waar de cowboy ook extra aandacht zal krijgen.

30 June 2016, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina