Strip Turnhout


Serge Baeken gaat naakt in Turnhout

Stripauteur Serge Baeken stelt deze zomer een klein deel van zijn modelschetsen tentoon in Barzoen, het eetcafé aan cultuurhuis de Warande. “De directe aanleiding om terug naar levend model te tekenen is ‘Death and the Girl’, een graphic novel waaraan ik al enkele jaren teken, schaaf en puzzel. Het verhaal is gebaseerd op het leven van mijn tekenheld Egon Schiele, die vooral geroemd wordt voor zijn expressieve modelschetsen.”

“Twee jaar geleden ben ik op uitnodiging van Jan Bosschaert terug begonnen met modeltekenen. Ik had het al zeker twintig jaar niet meer gedaan maar ik had de smaak meteen weer zwaar te pakken. Je kan gerust van een lichte verslaving spreken. Wekelijks één tot drie sessies resulteerden na twee jaar in meer dan duizend modelschetsen. Voor deze zomertentoonstelling heb ik de vijfentwintig meest geslaagde geselecteerd.”

Baeken noemt modeltekenen zijn “favoriete marteling”. “Het is tegelijk afgrijselijk en plezierig. Het fijne eraan is dat je makkelijk in ‘de zone’ komt, een staat van bewustzijn waarin je samenvalt met je waarneming, waarin je helemaal in het hier en nu staat. De ellende volgt wanneer je botst op je technische tekortkomingen. Na een sessie ben ik meestal ontevreden over de resultaten, maar de volgende dag, wanneer het beeld van het model op mijn netvlies is vervaagd, blijkt dat dan toch weer mee te vallen. Ik ben tevreden als er minstens één van de ongeveer vijftien tekeningen die ik op een sessie maak, overeind blijft.”

Karakterstudie voor ‘Circus Bulderdrang’, © Serge Baeken

Na zijn laatste strip ‘Het Verdriet van Turnhout’ en de unieke speelkaart die hij onlangs in het Turnhoutse Speelkaartenmuseum drukte, keert Baeken weer terug naar de hoofdstad van de Kempen. Met nostalgie of heimwee heeft dat echter weinig te maken. “Ik kom meestal terug op vraag van een Turnhoutenaar die ik nog ken uit de jaren tachtig en die dapper genoeg was om in Turnhout tegen de bierkaai te blijven vechten, terwijl zijn kunstbroeders naar grotere steden zijn gevlucht. Door die enkelingen blijven er in Turnhout een paar groene weides over waarop het goed grazen is, zoals Stripgids, de Warande en het Nationaal Museum voor de Speelkaart.”

Baeken werkt vaak als illustrator voor tal van Belgische en Nederlandse kranten en tijdschriften. Die opdrachten nemen meer tijd in dan zijn stripwerk. “Tussendoor ben ik bezig met de samenstelling van mijn zesde grafische bundel, ‘Fingerfood’, die uitgeverij Xtra na de zomer uitbrengt. Mijn kattenstrip ‘Sugar’ is inmiddels vertaald naar het Frans, het Pools, het Tsjechisch en het Japans. De productie en promotie daarvan vraagt ook wel wat tijd. Ik vermoed dat het tegen de zomer weer wat kalmer wordt. Dan hoop ik samen met Vitalski (de Antwerpse nachtburgemeester is Serge’s broer, nvda) terug in onze strip ‘Circus Bulderdrang’ te vliegen. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in!”

24 June 2016, 06:00 Wouter

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina