Strip Turnhout


Duplex slaat de kloof tussen poëzie en strip

Stefan Nieuwenhuis brengt al bijna zijn hele leven lang stripblaadjes uit en maakte samen met Maarten vande Wiele drie verhalen over Doctor Carnacki. Tijdens zijn studies hing hij veel in dichterskringen rond en daarna was hij Stadsdichter van Groningen. “Ik wilde al lang beide kunstvormen en culturen samenbrengen, omdat ik er zoveel overeenkomsten tussen zie”, vertelt Stefan. “Of althans, ik vermoedde dat dichters en striptekenaars meer gemeen hebben dan dat er verschillen bestaan tussenbeide.”

Voor het album ‘Duplex’, onlangs verschenen bij Strip2000, bracht Stefan acht dichters en acht tekenaars bij elkaar. “Ik heb het project zo opgezet dat de dichter en de striptekenaar samen optrekken en uitmaken hoe ze te werk gaan. Geen vooropgezette plannen, laat het ze zelf maar uitvinden, om te ontdekken dat ze dichter bij elkaar staan dan ze wellicht van tevoren hebben gedacht. Wat dat betreft had ‘Duplex’ mis mogen gaan, het was nadrukkelijk een experiment. Maar het heeft goed uitgepakt; niet alleen in het album, ook als je de gesprekken van de duo’s hoort. Ze hebben opvallende ontdekkingen gedaan en hebben hun samenwerking heel intens en gelijkwaardig beleefd. Voor mij was dat mooi om te ontdekken. Mijn vooringenomen idee was dus niet helemaal uit de lucht gegrepen.”

De acht tekenaars zijn Robert van Raffe, Sam Peeters, Lies Van Gasse, Maarten De Saeger, Serge Baeken, Wilbert van der Steen, Ruben Steeman en Delphine Frantzen. “Naar mijn gevoel waren dit allemaal eerste keuzes. Door alle grafische gedichten zo achter elkaar te lezen zie je echt goed wat het project beoogt. De bijdragen versterken elkaar. Er zou er niet een tussenuit kunnen zonder het geheel te devalueren.”

De acht kortverhalen vormen ook de ruggengraat voor de expo ‘Wat je overhoudt is het beste van beide werelden’, die vandaag in het Nederlands Stripmuseum in Groningen opent. “Je krijgt niet alleen al het originele werk te zien maar ook een inkijkje in de werkprocessen die vooraf zijn gegaan aan de eindresultaten. Dat geeft de bezoeker de gelegenheid om te zien hoe de duo’s soms heel voorzichtig hebben bewogen of juist heel doelbewust op pad zijn gegaan. Daarnaast zijn er al vijf bijdragen van de Britse ‘Duplex’ te bewonderen. Volgend jaar zal het project de oversteek maken en geëxposeerd worden in Cheltenham, tijdens het poëziefestival aldaar. De Nederlandse en Belgische bijdragen zullen daar vertaald te zien zijn.” De tentoonstelling in het Nederlands Stripmuseum loopt nog tot 27 november 2016.

22 July 2016, 06:00 Wouter

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina