Strip Turnhout


Grote Prijs Sint-Michiel voor Milo Manara

In het stadhuis van Brussel zijn de jaarlijkse Sint-Michiels stripprijzen uitgereikt. De Sint-Michielsprijzen werden in het leven geroepen in 1971 en zijn daarmee de oudste onderscheidingen die worden toegekend aan de Franco-Belgische strip.

De Italiaan Milo Manara ontving de Grote Prijs Sint-Michiel “voor het volledige oeuvre van een auteur die de strip mee tot de negende kunst heeft verheven”. Manara publiceerde zijn eerste platen al in 1968, toen al met een sensuele toets. Vijftien jaar later bevestigt hij zijn faam als tekenaar van erotische strips met de verschijning van ‘De schakelaar’. Manara werkte daarna nog samen met onder meer Hugo Pratt en Federico Fellini.

De Nederlander Paul Teng won de Sint-Michielsprijs voor het beste album van een Nederlandstalige auteur met ‘De ijzeren poort’. Het vijftiende avontuur van de middeleeuwse architect Tristan, een personage gecreëerd door Jacques Martin, kon dankzij het tekenwerk terug rekenen op de goedkeuring van de critici.

Enkele in het Nederlands vertaalde strips vielen ook in de prijzen. Het beste album van 2016 was ‘De moordenaar van Lucky Luke’, het one shot van Mathieu Bonhomme met de jarige cowboy van Morris in de hoofdrol. Xavier Dorison en Fabien Nury werden beloond voor hun scenario voor ‘Zo maak je fortuin in juni 1940’ en Christophe Simon ontving de persprijs voor ‘De drie parels van Sa-Skya’, zijn hommage aan Paul Cuvelier. De Zwitser Frederik Peeters maakte volgens de jury de mooiste tekening in zijn western ‘Een beeld van een jongen’.

23 September 2016, 06:00 Wouter

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina