Strip Turnhout


Marcel Rouffa: “Mijn morele plicht om over WOI te vertellen”

De Eerste Wereldoorlog loopt als een rode draad door de stripcarrière van Marcel Rouffa. Dertig jaar geleden maakte hij al kortverhalen die in het weekblad ‘Kuifje’ verschenen. Later illustreerde hij de teksten van Marvano voor ‘Ver van Ieper’, een persoonlijk verslag van hun pelgrimstocht naar de Westhoek. Bij Gorilla verscheen onlangs ‘Berlin Avenue’, waarin de lotgevallen van de onbekende soldaten centraal staan.

“Ik heb het zeer bewust anekdotisch gehouden”, legt Marcel uit. “Dit is een boek over jonge gasten die dood gaan. De waanzin van dat front is niet te vatten. Er zijn meer Britse soldaten gestorven in WOI dan Britse en Amerikaanse samen in WOII. Maar ondertussen is de Eerste Wereldoorlog meer dan honderd jaar geleden, alle ooggetuigen zijn overleden. De Dodengang in Diksmuide (het laatste bewaard gebleven loopgravenstelsel, nvda) is een propere toeristische attractie geworden. Het leed is vergeten en alleen de straffe verhalen zijn nog over. Ik voel de morele verplichting om hierover te vertellen. Tegelijk wou ik relativeren door humor, poëzie en liedjes in het boek te brengen.”

Marcel geraakte gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog toen hij aan de Belgische kust ging wonen. “Elke keer ik in mijn tuin aan het spitten was, vond ik lege kogelhulzen. En in de streek rond Ieper en Kortrijk zie je overal die wegwijzers naar de begraafplaatsen en monumenten. Voor ik het wist, was ik strips aan het teken over de oorlog, die eerst verschenen in het literaire tijdschrift Restant en later in Kuifje.”

Ondertussen is de stripauteur aan het werken aan een volgend boek, waarin af en toe wordt teruggeblikt op episodes in ‘Berlin Avenue’. “Het hoofdpersonage is Elmer Nash, die in ‘Berlin Avenue’ debuteert als het groentje in de compagnie. In het interbellum wordt hij een van de eerste Europese persfotografen. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in Berlijn rond 1919. Een boeiende periode: na de Novemberrevolutie wordt de Weimarrepubliek gesticht, het Bauhaus is aan het opkomen… Je kan het allemaal volgen via mijn Facebookpagina!”

Lees het volledige interview met Marcel Rouffa op Stripspeciaalzaak.be.

28 September 2016, 06:00 Wouter

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina