Strip Turnhout


‘De Ietsoloog’ is het laatste album van ‘Ayak + Por’

In het derde album van ‘Ayak + Por’, de reeks rond het inuïtmeisje Ayak en haar fabeldier Por van scenarist Marc Legendre en tekenaar Wilbert van der Steen, krijgt de professor concurrentie van ietsoloog Sammy. Het kwartet trekt in de Schotse hooglanden op zoek naar monsters in meren. Sammy hoopt er uiteraard iets te ontdekken. Stripfans zal allicht de gelijkenis tussen Sammy en Sidonia niet ontgaan zijn. “Dat was mijn idee”, vertelt Wilbert van der Steen. “In Marcs scenario stond dat de ietsoloog een androgyn uiterlijk moest hebben. Al schetsend kwam ik op een ‘sidonieke’ figuur die zich er goed voor leende. Ik heb nog een ander ontwerp geprobeerd maar ik was eigenlijk al verkocht. Marc gaf ook zijn goedkeuring.”

Bij het verschijnen van het eerste album van ‘Ayak + Por’ werd de combinatie van poëtische verhaaltjes en een inventieve tekenstijl bejubeld. Met name de inkleuring viel op. “Ik zie zelf wel een evolutie. In de eerste verhalen heeft nagenoeg elk plaatje een andere kleur. Met elk volgend album beperkte het kleurenpalet zich, waardoor het geconcentreerder is geworden. Volgens mij is het sterker. Niet alleen de kleuren trouwens, ook het lijnenwerk is zwarter, grafischer geworden.”

‘De Ietsoloog’ is niet alleen het derde maar ook het laatste album van ‘Ayak + Por’. “De reeks is eigenlijk ook ontstaan omdat er ruimte voor nog een verhaal was bij het invullen van het eerste album”, schetst Wilbert. “We hebben beide met heel veel plezier gewerkt aan de verhalen van het drietal. Maar Marc en ik kwamen tot de conclusie dat er voor ons geen groei meer in zit. Dat besef kwam geleidelijk aan, het was geen besluit van de ene op de andere dag. Het is geweldig dat we deze kans hebben gekregen om de verhalen te maken en dat zoveel mensen er plezier aan hebben beleefd.”

Het einde van ‘Ayak+Por’ betekent overigens niet het einde van de samenwerking tussen Wilbert en Marc Legendre. “Gelukkig niet. We zijn een nieuw project aan het opzetten. Ik teken het in inkt, het krijgt zeker een andere sfeer dan ‘Ayak + Por’. Het kwam voort uit een verhaalidee dat ik had liggen. Daar heb ik nog eens goed naar gekeken en allerlei plotjes, verhaallijntjes en beelden kwamen naar boven. Die heb ik verzameld en aan Marc voorgelegd. Het beviel hem en hij maakt er nu zijn verhaal van. We zijn de steigers in elkaar aan het zetten.”

Daarnaast tekent Wilbert ook eigen verhalen. “Met inkt werken wilde ik altijd al maar het had niet de losheid die ik met een potlood wel had ervaren. Nu heb ik dat ook in mijn inktlijnen te pakken. Ik ben bezig met het kortverhaal ‘ZON’. 27 pagina’s dus zo kort is het ook weer niet (lacht). ‘ZON’ is een idee van mijzelf. Met Marc de Lobie maakte ik ‘Torque de alchemist’ en ‘Nosferatu’. En zelf kwam ik met ‘7de hemel’.

19 October 2016, 06:00 Wouter

P. Hans Frankfurtherprijs gaat naar Nederlandse stripjournalisten

14 February 2018, 05:00 Wouter

De hedendaagse strip in Stripclub Muntpunt

12 February 2018, 05:00 Wouter

Stripmuseum toont Chinese strips

9 February 2018, 05:00 Wouter

Nieuws uit eigen huis

8 February 2018, 13:12 Wouter

Einde voor Brabant Strip Magazine na kwarteeuw

25 January 2018, 17:00 Wouter

‘Voor wie de liefde’: één dichter, vijf illustratoren

23 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter


Grand Prix van Angoulême voor Richard Corben

26 January 2018, 05:00 Wouter

Ephameron verzamelt reisherinneringen

25 January 2018, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina