Strip Turnhout


Blauwbloezen en meer expo’s in het Stripmuseum

Binnenkort verschijnt het zestigste album van ‘De Blauwbloezen’, de westernreeks van Raoul Cauvin en Willy Lambil. Voldoende aanleiding voor uitgeverij Dupuis om een hommage-album samen te stellen met bijdrages van onder meer Blutch (die zijn pseudoniem aan de reeks ontleende), José-Luis Munuera en Zidrou. Aimée de Jongh, de enige Nederlandstalige auteur, tekende de cover. Van 25 oktober tot 8 januari loopt er een expo in de Gallery van het Stripmuseum rond beide albums.

Het Brusselse Stripmuseum heeft het overigens niet gemakkelijk. Aan het Brusselse weekblad BRUZZ legde persverantwoordelijke Willem De Graeve onlangs uit dat er sinds november 2015 en de aanslagen in Parijs 110 000 bezoekers minder geteld zijn dan het jaar voordien. Ook de lockdown van Brussel en de aanslagen op de luchthaven van Zaventem zorgden er voor dat er minder volk de weg vond naar het Stripmuseum, dat zo op een jaar tijd ongeveer 800 000 euro aan entreegeld misliep. Op de vraag voor extra overheidssteun reageerden zowel het Brussels Gewest, de Vlaamse Gemeenschap als de Vlaamse Gemeenschapscommissie negatief.

Het gevolg is dat de opening van een nieuwe permanente ruimte rond striphelden Suske en Wiske, Guust Flater en Lucky Luke uitgesteld werd en dat er volgend jaar één grote expo minder op de planning staat. De huidige tentoonstellingen rond Étienne Davodeau en Coverkunst loop nog door tot respectievelijk 15 januari en 28 mei 2017. In de lente en de zomer krijgt de Italiaanse auteur Gipi een grote overzichtsexpo. De tweede jaarhelft wordt in beslag genomen door Asterix, zijn geestelijke vaders René Goscinny en Albert Uderzo en hun band met België. In het najaar wordt de nieuwe Vlaamse strip van onder meer Judith Vanistendael, Brecht Evens en Olivier Schrauwen voor het voetlicht geplaatst. Alle info vind je ook op de website van het Stripmuseum.

17 October 2016, 06:00 Wouter


Jarige Dick Matena in Eppo

17 April 2018, 05:00 Wouter

‘Het Amusement’: nieuwe Brecht Evens in september

13 April 2018, 05:00 Wouter

Ook Baba Yega krijgt een eigen stripalbum

4 April 2018, 05:00 Wouter

Theodoor Cleysters bij Huberty & Breyne

29 March 2018, 05:00 Wouter

Persbericht: Turnhout zet in op games, cards en comics

21 March 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina