Strip Turnhout


Zaza over zijn gravures, geheimen van konijnen en snotapen

Zaza (pseudoniem van Klaas Storme) staat er om bekend dat hij uren nadenkt voor hij zijn cartoons, die onder meer in Knack verschijnen, uittekent. Voor zijn ‘Zazagravures’, bewerkingen van oude gravures waarvan onlangs het nieuwe ‘Het geheim van het konijn’ verscheen, moet hij meer tijd uittrekken.

“Ik blader door oude boeken en houdt halt bij een prent die me aanspreekt”, schetst Zaza. “Vervolgens zijn er twee mogelijkheden: ofwel zie ik onmiddellijk welke zin ik er onder moet zetten – en dat zijn de beste ideeën – ofwel zie ik het niet meteen maar scan ik de prent wel. Daarna bekijk ik ze elke week, ik probeer er verschillende zinnen op uit en blijf schaven tot het goed zit. Soms lukt het ook niet om een grappige twist te bedenken. Dan is het kunst om de prent los te laten en op zoek te gaan naar nieuwe boeiende tekeningen.”

Vorig jaar verscheen ‘Snotapen’, een voorleesboek waarvoor Zaza verhaaltjes schreef bij ingekleurde gravures. ‘Het geheim van het konijn’ is in zwart-wit, hoewel er op Zaza’s website wel ingekleurde versies staan van enkele prenten uit het boek. “Mijn droom is een luxeversie van de ‘Zazagravures’ op de markt brengen, een boek met allemaal prenten in kleur. Helaas is het voorlopig niet haalbaar om het te laten drukken. Mensen kopen niet snel een boek dat te duur is. Voor het grote publiek ligt de prijs van een boek op de magische grens van 25 euro, voor sommigen zelfs maar op 20 of 15 euro.”

De ‘Zazagravures’ was van in den beginne bedoeld als een trilogie. Na sanseveria’s en konijnen gebruikt Zaza ditmaal het vreemdste wezen uit de aardse fauna en flora als kapstok: de mens zelve. “Tussen het eerste en het tweede deel zat drie jaar, ik hoop dat het laatste boek sneller uitkomt. Voorlopig staat dat gepland voor najaar 2018. Volgend jaar verschijnt eerst nog het tweede deel van ‘Snotapen’.”

26 October 2016, 06:00 Wouter

Marcel Ruijters komt met nieuwe strip

14 January 2019, 19:13 Tom

Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

8 January 2019, 21:53 Roel

Wauter Mannaert nodigt uit

7 January 2019, 22:24 Roel

32ste Suske en Wiske-fandag op 19 april 2019

6 January 2019, 11:11 Tom

Werk mee aan 9eKunst.nl

28 December 2018, 12:05 Roel

Gezocht: uw mening over striperfgoed

20 December 2018, 09:52 Roel

Storybox brengt Games & Comics tot leven

14 December 2018, 20:44 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina