Strip Turnhout


Aimée de Jongh over ‘Behind the Telescopes’: “Niet gedacht dat het mogelijk was in mijn eentje”

Vorig jaar maakte Aimée de Jongh een animatiefilmpje voor een sprookje dat comedian Marc-Marie Huijbregts schreef. Voor de Nederlandse talkshow De Wereld Draait Door werd het op muziek gezet door harpist Lavina Meijer. “Die combinatie van film en muziek werkte ontzettend goed”, vertelt Aimée. “Lavinia wou meteen opnieuw samenwerken. Ze was vanaf het begin erg betrokken bij de vluchtelingencrisis en volgens mij wist ze al wel dat dat het thema zou gaan worden. Pas veel later is ze gaan schrijven en brainstormen en kwam ze met het verhaal dat nu in de film zit, over een meisje dat de aarde ontvlucht om op een andere planeet een kolonie te starten.”

Aimée is in de eerste plaats striptekenaar van onder meer de gagreeks ‘Snippers’ en de graphic novel ‘De Terugkeer van de Wespendief’ en leverde onlangs nog een gastbijdrage aan het hommage-album voor zestig jaar ‘De Blauwbloezen’. “Ik ben eigenlijk blijer als striptekenaar dan als animator omdat animatie ongelofelijk veel werk is. Aan ‘Behind the Telescopes’ (dat een uur lang is, nvda) heb ik een jaar gewerkt, waarvan de laatste maanden twaafl tot zestien uur per dag – verder sliep of at ik… Ik had niet eens gedacht dat het mogelijk was in mijn eentje maar goed, kennelijk is het me toch gelukt (lacht). Bij animatie kun je twee weken bezig zijn met één shot waarin een personage zich omdraait, waarbij je misschien vijf seconden film op een dag maakt. Daar was ik op een gegeven moment ook wel klaar mee. Stripverhalen zijn veel overzichtelijker en geven veel meer voldoening. Je maakt op een dag misschien tien verschillende strippanels en bij elk panel vordert het verhaal. De komende tijd ga ik me weer helemaal op de strips storten!”

‘Behind the Telescopes’ werd al twee keer in Nederland vertoond en beleeft zondag zijn Belgische première tijdens het Big Bang Festival in de Brusselse BOZAR. Aimée noemt de voorstelling een unieke ervaring. “Lavinia Meijer, de beste harpiste van Nederland, speelt de muziek live met de animatiefilm er bij. De film is speciaal gemaakt voor de muziek en andersom. Samen brengen ze echt iets nieuws tot stand. We hebben ook goed gelet op de balans tussen de acties in de animatie en in de muziek. Zo zal de nadruk soms liggen op de geanimeerde beelden, waarbij de muziek wat zachter is, maar er zijn ook momenten waarbij de focus echt op Lavinia ligt. Zo wordt het een hele prettige, gebalanceerde ervaring. Ik ben ook erg trots op het stukje abstracte animatie, waar de sounddesigner en Lavinia helemaal op losgaan. Kortom: wie een kaartje koopt, zal niet teleurgesteld worden!”

Bekijk hier alvast de trailer van ‘Behind the Telescopes’.

4 November 2016, 06:00 Wouter

‘Voor wie de liefde’: één dichter, vijf illustratoren

23 January 2018, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter

De echte Eenhoorn in het Hergé Museum

4 December 2017, 05:00 Wouter

Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

28 November 2017, 05:00 Wouter


Papieren jazzconcerten

11 January 2018, 05:00 Wouter

Eindejaarsoffensief van YIEHA

11 December 2017, 05:00 Wouter

Bakens uit de Lage Landen in Angoulême

1 December 2017, 09:00 Wouter

‘Zon’ wint Willy Vandersteenprijs 2017

23 November 2017, 22:00 Wouter

Luc Morjaeu tekent strip over 725e verjaardag Puurs

22 November 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina