Strip Turnhout


Aimée de Jongh over ‘Behind the Telescopes’: “Niet gedacht dat het mogelijk was in mijn eentje”

Vorig jaar maakte Aimée de Jongh een animatiefilmpje voor een sprookje dat comedian Marc-Marie Huijbregts schreef. Voor de Nederlandse talkshow De Wereld Draait Door werd het op muziek gezet door harpist Lavina Meijer. “Die combinatie van film en muziek werkte ontzettend goed”, vertelt Aimée. “Lavinia wou meteen opnieuw samenwerken. Ze was vanaf het begin erg betrokken bij de vluchtelingencrisis en volgens mij wist ze al wel dat dat het thema zou gaan worden. Pas veel later is ze gaan schrijven en brainstormen en kwam ze met het verhaal dat nu in de film zit, over een meisje dat de aarde ontvlucht om op een andere planeet een kolonie te starten.”

Aimée is in de eerste plaats striptekenaar van onder meer de gagreeks ‘Snippers’ en de graphic novel ‘De Terugkeer van de Wespendief’ en leverde onlangs nog een gastbijdrage aan het hommage-album voor zestig jaar ‘De Blauwbloezen’. “Ik ben eigenlijk blijer als striptekenaar dan als animator omdat animatie ongelofelijk veel werk is. Aan ‘Behind the Telescopes’ (dat een uur lang is, nvda) heb ik een jaar gewerkt, waarvan de laatste maanden twaafl tot zestien uur per dag – verder sliep of at ik… Ik had niet eens gedacht dat het mogelijk was in mijn eentje maar goed, kennelijk is het me toch gelukt (lacht). Bij animatie kun je twee weken bezig zijn met één shot waarin een personage zich omdraait, waarbij je misschien vijf seconden film op een dag maakt. Daar was ik op een gegeven moment ook wel klaar mee. Stripverhalen zijn veel overzichtelijker en geven veel meer voldoening. Je maakt op een dag misschien tien verschillende strippanels en bij elk panel vordert het verhaal. De komende tijd ga ik me weer helemaal op de strips storten!”

‘Behind the Telescopes’ werd al twee keer in Nederland vertoond en beleeft zondag zijn Belgische première tijdens het Big Bang Festival in de Brusselse BOZAR. Aimée noemt de voorstelling een unieke ervaring. “Lavinia Meijer, de beste harpiste van Nederland, speelt de muziek live met de animatiefilm er bij. De film is speciaal gemaakt voor de muziek en andersom. Samen brengen ze echt iets nieuws tot stand. We hebben ook goed gelet op de balans tussen de acties in de animatie en in de muziek. Zo zal de nadruk soms liggen op de geanimeerde beelden, waarbij de muziek wat zachter is, maar er zijn ook momenten waarbij de focus echt op Lavinia ligt. Zo wordt het een hele prettige, gebalanceerde ervaring. Ik ben ook erg trots op het stukje abstracte animatie, waar de sounddesigner en Lavinia helemaal op losgaan. Kortom: wie een kaartje koopt, zal niet teleurgesteld worden!”

Bekijk hier alvast de trailer van ‘Behind the Telescopes’.

4 November 2016, 06:00 Wouter

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel


Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina