Strip Turnhout


Jonas Sysmans wint Plastieken Plunk met ‘Krieg’

De Plastieken Plunk, de prijs voor het beste stripkortverhaal van het afgelopen jaar, is gewonnen door Jonas Sysmans. De jury, bestaande uit schrijfster Annelies Verbeke, uitgeefster Ria Schulpen en stripauteur Mario Boon, loofde zijn inzending ‘Krieg’ omdat het een duidelijk begin, midden en ontroerend einde had. “Krieg was niet het meest virtuoos getekende verhaal, maar als volledige en volwaardige strip stak deze inzending er net ietsje meer bovenuit.” Jonas studeert momenteel nog aan Sint-Lucas Antwerpen, richting Illustratie / Grafisch Ontwerp. “Ik luister graag een streepje muziek, eet graag spaghetti maar houdt ook van caféfilosofie.”

‘Krieg’ is een vertederend anti-oorlogspamflet. “Net als vele anderen ben ik dagelijks bezig met de media, de verscheidenheid van beelden die op de buis, in kranten, op internet worden getoond is niet meer bij te houden”, aldus Jonas. “Ik merk dat jongeren daar fel mee bezig zijn, bewust of onbewust. ‘Krieg’ is eigenlijk een tegenreactie op wat er nu allemaal gaande is in de wereld. We moeten zorgen voor elkaar en voor onze planeet.”

Jonas mag zich als winnaar van de Plastieken Plunk opvolger noemen van onder meer Brecht Evens en Frederick Van den Stock. “Een paar weken terug geleden had ik er niet eens van durven dromen om naast zulke kanjers van verhalenvertellers te mogen staan. Mede omdat ik nog volop bezig ben met een persoonlijke beeldtaal te ontwikkelen. Waar ik over vijf jaar zal staan? Dat weet ik niet. Ik hoop nog vele verhalen en visies te mogen verspreiden met als doel mensen te beroeren – maar ook om hen te doen glimlachen natuurlijk! En tot dan: pluk de dag!”

De jury stond er op te vermelden dat na ‘Krieg’ ‘Drinking Glasses’ van de Nederlandse Lae Schäfer nipt tweede werd. De publieksprijs was voor ‘Metamorfosen’ van Dennis Mariën. Alle acht kortverhalen die de shortlist haalden, zijn te lezen op www.plastiekenplunk.be.

1 December 2016, 06:00 Wouter

Welk album wint de Stripschapprijs 2018?

20 January 2019, 20:26 Tom

Marcel Ruijters komt met nieuwe strip

14 January 2019, 19:13 Tom

Kuifje in Congo: nieuw boek en debat

8 January 2019, 21:53 Roel

Wauter Mannaert nodigt uit

7 January 2019, 22:24 Roel

Typex wint Nederlandse Stripschapprijs

29 December 2018, 12:35 Tom

Merho zoekt opvolgers voor Kiekeboe

21 December 2018, 12:13 Tom

Neem een selfie met Sidonia

19 December 2018, 12:54 Tom


32ste Suske en Wiske-fandag op 19 april 2019

6 January 2019, 11:11 Tom

Werk mee aan 9eKunst.nl

28 December 2018, 12:05 Roel

Gezocht: uw mening over striperfgoed

20 December 2018, 09:52 Roel

Storybox brengt Games & Comics tot leven

14 December 2018, 20:44 Roel

Angoulême viert 80 jaar Batman

11 December 2018, 10:30 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina