Strip Turnhout


Marcel Gotlib (82) overleden

De Franse stripauteur Gotlib, pseudoniem van Marcel Gottlieb, is op 82-jarige leeftijd overleden. Hij debuteerde als striptekenaar in 1962 in het tijdschrift Vaillant, waar ook de goedmoedige hond Lobbes (Gai-Luron), een van zijn bekendste personages, voor het eerst verscheen. De absurde avonturen van Lobbes en Foxy werden eind jaren zeventig en begin jaren tachtig ook in het Nederlands uitgegeven.

Met René Goscinny maakt Gotlib ‘Les Dingodossiers’ voor het blad Pilote. Later geeft de hoodredacteur hem de kans een eigen serie te lanceren, ‘Waanzin Waanzuit’ (‘Rubrique-à-brac’) met onder meer karikaturen van zijn collega’s bij Pilote. Begin jaren zeventig richt Gotlib samen met Nikita Mandryka en Claire Bretécher het tijdschrift L’Écho des Savanes op, drie jaar later gevolg door zijn eigen blad Fluide Glacial. Daar lanceert hij enkele van zijn bekendste reeksen, waaronder ‘Rhaa Lovely’, ‘Koos Voos’ en ‘Superdupont’. ‘Hamster Joviaal’ werd voorgepubliceerd in het blad Rock & Folk.

Vanaf de jaren tachtig tekent Gotlib minder en legt hij zich vooral toe op de redactionele bijdrages voor Fluide Glacial. In 1991 ontving hij de Grand prix de la ville d’Angoulême, in 2007 de Grand Prix Saint-Michel. Twee jaar geleden verscheen zijn autobiografie ‘J’existe – Je me suis rencontré’. Rond dezelfde tijd was in het Brusselse Joods Museum van België een expo rond zijn werk te zien. Zijn uitgeverij Dargaud omschrijft Gotlib als “een fascinerend humorist, een virtuoos tekenaar, een beeldenstormer die alles kon en een dierbare vriend die er in slaagde je te doen lachen bij de minste aanblik van zijn bladen”.

4 December 2016, 21:01 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina