Strip Turnhout


Stripschap bekroont Willem Ritstier en Frits Jonker

Scenarist Willem Ritstier is de winnaar van de Stripschapprijs 2017, de enige Nederlandse oeuvreprijs voor stripauteurs. De P. Hans Frankfurtherprijs voor een bijzondere inzet voor de Nederlandse strip is voor Frits Jonker, de laatste Nederlander die strips met de hand lettert. De jury bestond uit stripauteur Gerard Leever, recensent Wout Jut, stripwinkelier Richard Kennepohl en stripbladmedewerkers Jos Beekman en Michel van Merriënboer en stond onder het voorzitterschap van journalist Cok Jouvenaar. De prijzen worden begin maart uitgereikt door Het Stripschap, het Nederlands centrum voor belangstellenden in de strip, tijdens de Stripdagen in Rijswijk.

Door Ritstier te bekronen wou de jury naar eigen zeggen het vak van stripscenarist in de spotlights zetten. “De basis van een goede strip is het verhaal. Toch is het de tekenaar die vaak alle aandacht krijgt. Al te vaak wordt vergeten dat zonder een goed verteld relaas, een interessant plot en herkenbare karakters een strip niet meer dan een verzameling ‘dode’ plaatjes is. Willem Ritstier heeft zich in zijn ruim vijfendertigjarige carrière als een van de weinige stripmakers gefocust op het schrijven van stripscenario’s. Opvallend omdat Nederland nauwelijks een traditie kent van scenaristen.”

Ritstier tekende in het begin van zijn carrière zelf strips voor onder meer Robbedoes, Eppo/Wordt Vervolgd en verschillende bedrijven. Hij maakt nog steeds zelf wenskaarten en advertenties, soms onder het pseudoniem Bill Risty. Ritstier brak echter door dankzij zijn samenwerkingen met wijlen Minck Oosterveer, waaronder ‘Claudia Brücken’, ‘Ronson Inc.’ en ‘Nicky Saxx’, de laatste Nederlandse krantenstrip. Daarnaast schreef hij voor onder andere René Uilenbroek, Pieter Hogenbirk en Erwin Suvaal. Vandaag maakt hij scenario’s voor reeksen zoals ‘Ward’ (Marissa Delbressine), ‘Roel Dijkstra’ (Roelof Wijtsma) en ‘Claire DeWitt’ (Fred de Heij).

Tenslotte werden ook de nominaties voor de twee albumprijzen van Het Stripschap bekendgemaakt. Voor het Album van het Jaar 2016 komen ‘In the Pines’ (Erik Kriek), ‘De Tuin van Daubigny’ (Luc Cromheecke), ‘De Man van Nu’ (Hanco Kolk & Kim Duchateau), ‘Dating for Geeks 4’ (Kenny Rubenis) en ‘Spotters’ (Michiel van de Pol) in aanmerking. De Rijswijkse kinderen kunnen voor het Jeugdalbum van het Jaar kiezen uit ‘Elsje maakt geschiedenis’ (Eric Hercules & Gerben Valkema), ‘Anders 3’ (Willem Ritstier & Erwin Suvaal) en ‘Suske en Wiske 333’ (Peter Van Gucht & Luc Morjaeu). Ook de winnaars van de albumprijzen worden op De Stripdagen bekendgemaakt.

7 December 2016, 06:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina