Strip Turnhout


Angoulême eert René Goscinny met obelisk

De stad Angoulême, waar dit weekend het grootste stripfestival van Europa plaatsvindt, krijgt er een nieuw ijkpunt bij. Vandaag wordt op het stationsplein een obelisk van 4,5 meter hoog en 7 ton zwaar, gewijd aan de strips waarvoor Fransman René Goscinny de scenario’s schreef, ingehuldigd. Voor het eerst sinds enkele jaren wordt ook de Prix René Goscinny voor een talentrijk scenarist opnieuw uitgereikt.

De obelisk kwam er mede dankzij het recent opgerichte Institut René Goscinny, dat de nalatenschap van de scenarist levendig wil houden. In 2009 bracht Pixi, een Franse firma die stripbeeldjes maakt, honderdvijftig bronzen obelisken van 45 centimeter hoog uit, ter ere van de vijftigste verjaardag van ‘Asterix’ en het stripblad Pilote, waarvan Goscinny mede-oprichter en hoofdredacteur was. Op de obelisk staan verschillende citaten van Goscinny’s personage plus eentje van hemzelf: “Toen ik hoorde zeggen dat het beroep van scenarist binnen handbereik ligt van de eerste de beste imbeciel, wist ik dat ik mijn weg gevonden had.”

2017 moet het jaar van ‘Asterix’ worden, de legendarische stripreeks die Goscinny samen met tekenaar Albert Uderzo begon. Afgelopen vrijdag werd een aankondigingspagina voor Asterix 37, opnieuw gemaakt door Jean-Yves Ferri en Didier Conrad, vrijgegeven. Het album verschijnt op 19 oktober. 28 april viert Uderzo zijn negentigste verjaardag en 5 november is het veertig jaar geleden dat Goscinny overleed. Er komen grote tentoonstellingen in het Belgisch stripmuseum en in het filmmuseum en het Joods museum in Parijs. Tenslotte zijn er nog filmplannen, zowel voor live action als animatie.

25 January 2017, 06:00 Wouter

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina