Strip Turnhout


Cosey wint Grand Prix de la Ville d’Angoulême

© Bart Van der Moeren

De Zwitser Cosey heeft de Grote Prijs van de Stad Angoulême gewonnen. Hij volgt daarmee onze landgenoot Hermann op. Cosey, pseudoniem van Bernard Cosendai, leerde het vak bij zijn landgenoot Derib en belandde zo in België. De filosofische reeks ‘Jonathan’, die vanaf 1975 verscheen in het weekblad Kuifje, betekende zijn grote doorbraak. Midden jaren tachtig begon hij met het tweeluik ‘Op zoek naar Peter Pan’ een reeks van one-shots. Vorig jaar verscheen van Cosey in het Frans een nieuw avontuur van Mickey Mouse.

Zo gaat de belangrijkste Franco-Belgische stripprijs naar een stripauteur die in Stripgids 13 nog bevestigde dat hij zichzelf geen goed tekenaar vindt. “Op het vlak van observatie kan ik me uit de slag trekken”, aldus Cosey. “Als ik van een model vertrek, kan ik een tekening maken waar ik tevreden over ben. Maar de striptraditie wil dat je vooral met je fantasie werkt. De tekenaar van een westernstrip verzint er maar op los, ook al kan hij zich voor bijvoorbeeld galopperende paarden wel op foto’s baseren.”

“Ik heb er moeite mee verzonnen scènes met personages te visualiseren. Het resultaat van mijn inspanningen op dat vlak is middelmatig maar ik compenseer dat door andere kwaliteiten. De compositie, om te beginnen. Je ziet dat vaak bij heel goede tekenaars. Ze maken fantastische tekeningen maar beheersen de volledige oppervlakte van het beeld, van het blad niet. Ik bereik dat resultaat door hard te werken. Veel gommen, schetsen, herwerken, research… Ik neem er mijn tijd voor. Zowel beeld als tekst geven de indruk dat het allemaal erg gemakkelijk gaat, ik weet het, maar dat is niet zo.”

Lees hier het interview met Cosey uit Stripgids 13.

26 January 2017, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina