Strip Turnhout


Cosey wint Grand Prix de la Ville d’Angoulême

© Bart Van der Moeren

De Zwitser Cosey heeft de Grote Prijs van de Stad Angoulême gewonnen. Hij volgt daarmee onze landgenoot Hermann op. Cosey, pseudoniem van Bernard Cosendai, leerde het vak bij zijn landgenoot Derib en belandde zo in België. De filosofische reeks ‘Jonathan’, die vanaf 1975 verscheen in het weekblad Kuifje, betekende zijn grote doorbraak. Midden jaren tachtig begon hij met het tweeluik ‘Op zoek naar Peter Pan’ een reeks van one-shots. Vorig jaar verscheen van Cosey in het Frans een nieuw avontuur van Mickey Mouse.

Zo gaat de belangrijkste Franco-Belgische stripprijs naar een stripauteur die in Stripgids 13 nog bevestigde dat hij zichzelf geen goed tekenaar vindt. “Op het vlak van observatie kan ik me uit de slag trekken”, aldus Cosey. “Als ik van een model vertrek, kan ik een tekening maken waar ik tevreden over ben. Maar de striptraditie wil dat je vooral met je fantasie werkt. De tekenaar van een westernstrip verzint er maar op los, ook al kan hij zich voor bijvoorbeeld galopperende paarden wel op foto’s baseren.”

“Ik heb er moeite mee verzonnen scènes met personages te visualiseren. Het resultaat van mijn inspanningen op dat vlak is middelmatig maar ik compenseer dat door andere kwaliteiten. De compositie, om te beginnen. Je ziet dat vaak bij heel goede tekenaars. Ze maken fantastische tekeningen maar beheersen de volledige oppervlakte van het beeld, van het blad niet. Ik bereik dat resultaat door hard te werken. Veel gommen, schetsen, herwerken, research… Ik neem er mijn tijd voor. Zowel beeld als tekst geven de indruk dat het allemaal erg gemakkelijk gaat, ik weet het, maar dat is niet zo.”

Lees hier het interview met Cosey uit Stripgids 13.

26 January 2017, 06:00 Wouter

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina