Strip Turnhout


Eddy Ryssack herontdekken dankzij Arboris en Hauwaerts

Antwerpenaar Eddy Ryssack werkte voor de tekenfilmstudio van Dupuis en voor het blad Robbedoes en maakte strips voor Nederlandse, Duitse, Belgische en Franse bladen. Van zijn eigen reeks ‘Brammetje Bram’ tekende hij ongeveer 45 verhalen, samen goed voor meer dan duizend platen. Slechts zeven avonturen verschenen in albumvorm.

De Nederlandse uitgeverij Arboris zal vanaf voorjaar 2017 alle verhalen van Ryssacks scheepsmaatje in chronologische volgorde heruitgeven in een serie bundelingen, ‘De complete Brammetje Bram’. Elk deel bevat een uitgebreid dossier met achtergrondinformatie over de verhalen en de auteurs – onder meer Yvan Delporte schreef scenario’s voor de reeks.

Etienne Hauwaerts brengt begin februari al ‘Knevel de Killer’ uit, het debuut van Brammetje Bram, met naast veel originele platen ook voorschetsen, waaronder Ryssack kenmerkende thumbnails of kleine schetsen voor de pagina-indeling, en extra info. Hauwaerts plukt verder uit het archief van Ryssack voor twee delen in zijn serie ‘Uit de archieven van…’, met onder meer heel wat ongepubliceerd werk.

Ryssack was ook verantwoordelijk voor de gagstrip ‘Opa’. Naast animatiefilmer en stripauteur was hij medestichter van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde en de eerste Nederlandstalige directeur van het Belgisch Stripmuseum. Hij overleed in 2004 aan een hartstilstand.

9 January 2017, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina