Strip Turnhout


‘Limburg gestript’ presenteert zeven stripauteurs

Nog tot en met 25 februari is onder de titel ‘X7 Limburg Gestript’ in CC Palethe in Overpelt, het Provinciaal Domein Dommelhof Neerpelt en de bibliotheek van Neerpelt werk te zien van zeven Limburgse striptekenaars: Criva (‘Jorikus Magnus’), Kim Duchateau (‘Esther Verkest’, ‘Aldegonne’), Fobie (Het Belang van Limburg), Melvin (‘Mammoet’), Bart Proost (‘Alexander de Grote’, ‘Alleen op de wereld’), Caryl Strzelecki (‘De kleuren van het getto’, ‘De gierenclub’) en Wim Swerts (‘FC De Kampioenen’, ‘Vertongen & Co’).

“Op de vernissage afgelopen weekend bleek dat iedereen het wonderwel met elkaar kon vinden”, aldus Bart Proost. “Sommigen waren oude bekenden, zoals Kim en Stijn alias Fobie, ikzelf kende Criva en Caryl al een beetje. Anderen bleken dan weer dezelfde opleiding te hebben genoten – Melvin en ik hebben het aan Wim te danken dat er sinds 1990 aan het toenmalige PHIKO in Hasselt een richting voor toegepaste illustratie kwam. Mijn collega’s bleken in elk geval allemaal zéér fijne en aimabele mensen, dat zeker. Kim & Wim & Caryl hebben werk zat als voltijds tekenaars, Melvin is keihard aan de weg aan het timmeren, Criva, Fobie en ik tekenen naast een voltijdse baan als respectievelijk architect en leerkrachten. En dat combineren we dan nog met optredens, exposities en signeersessies.”

Ook Barts agenda staat redelijk vol. “Met een groep Lommelse enthousiastelingen organiseren we op 12 februari in CC De Adelberg de eerste editie van het strip- en kinderboekenfestival Getekend, Lommel. Dat slorpt momenteel ál mijn vrije tijd op (lacht). Barcas legt momenteel de laatste hand aan het vierde verhaal van ‘Alexander de Grote’ zodat ik in de lente kan beginnen tekenen. Zelf ben ik aparte ‘Alexander’-gags aan het uitwerken voor een gagalbum met ‘Alexander de Kleine’. En met de Gentse scenarist Verhast, gekend van ‘Jorikus Magnus’, ben ik bezig aan een one-shot. Ik ben al 30 pagina’s ver en het is in de eerder grafische stijl van ‘Alleen op de Wereld’, al is het daar géén vervolg op. Het verhaal houden we nog even geheim.”

De tentoonstelling moet zowel een vorm van erkenning als een hart onder de riem zijn voor de deelnemende tekenaars. “Het medium strip wordt steeds meer aanvaard als een volwassen literair-artistiek medium, dankzij kwaliteitsvolle striptijdschriften zoals Stripgids maar ook door een shift in perceptie en een steeds uitdeinende aanbod. Wat mij betreft geldt die aanvaarding van de strip als kunstvorm dan ook voor alle stripgenres, van familiestrips tot graphic novels. Tegelijkertijd is het een hart onder de riem voor striptekenaars die het steeds moeilijker hebben om aan bod te komen in een stripwereld met steeds minder publicatiemogelijkheden, minder stripspeciaalzaken, kleinere oplages in een maatschappij waarin men steeds meer verwacht dat alles – ook kunst – digitaal, onmiddellijk toegankelijk en liefst ook gratis moet zijn.”

19 January 2017, 06:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina