Strip Turnhout


Zes stripauteurs op zoek naar de ziel van Leiden

Inwoners van het Nederlandse Leiden kunnen een dezer dagen in hun brievenbus het gratis stripboek ‘De ziel van Leiden’ vinden. Zes Leidse tekenaars vertellen over de avonturen van journalist Joppe, stagiair bij het Leidsch Dagblad, die door zijn redacteur gevraagd wordt uit te zoeken wat er nu zo uniek is aan de Sleutelstad.

“Maar het was niet de bedoeling dat wij even gingen bepalen wat de Ziel van Leiden nu is”. zegt tekenaar Nils Bierman. “Dat wilden we samen met de rest van de stad doen tijdens sessie-avonden, om verhalen en anekdotes op te halen en daar de stripverhalen op te baseren. Er waren zeven thema-avonden, die resulteerden in zeven hoofdstukken. Door die door verschillende tekenaars uit te laten werken kwam ook in de uitvoering de spirit van variatie en samenwerking mooi naar voren. Initiatiefnemer Robert van Oirschot vond een stripboek de ideale manier om te onderzoeken wat Leiden nou zo leuk en zo Leids maakt én om op een leuke en laagdrempelige manier iets terug te kunnen geven aan de stad en haar bewoners.”

Het stripboek is bovendien een perfecte manier om kennis te maken met de vierde grootste gemeente van Nederland. “De verhalen zitten vol met verwijzingen, grapjes, weetjes en herkenbare figuren en plaatsen die vooral de Leidenaars zullen snappen. Maar de tekenaars hebben de stad zeer aantrekkelijk op papier gekregen dus die visuele pracht zal je ongetwijfeld over de streep kunnen trekken. En de T-Rex, dat is absoluut een aanrader. Komt dat zien!”

Voorlopig zijn de reacties op het initiatief positief. “Nochtans, als er iets is wat de Leienaar goed kan is het klagen – hoewel de rest van het land daar ook wel raad mee weet”, lacht Nils. “Er zijn veel Leidse onderwerpen aan bod gekomen maar nog veel meer natuurlijk niet. We hopen dus dat het boek ook tot discussie en eventuele nieuwe initiatieven zal Leiden.”

23 January 2017, 06:00 Wouter

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina