Strip Turnhout


Recensie

Cesare: nove (Fuyumi Soryo)


De familie Borgia is weeral helemaal in, dus mag het geen verrassing zijn dat er in Japan een manga bestaat over de Borgia’s. Niemand minder dan Fuyumi Soryo nam het op zich de geschiedenis van de Borgia’s te vertellen in mangavorm. Soryo kan adelbrieven voorleggen als ‘Mars’ en ‘ES’ en we hadden dus hooggespannen verwachtingen. Lost ‘Cesare’ deze verwachtingen in?

Angelo da Canossa is de vreemde eend in de bijt aan de universiteit van Pisa. Kleinzoon van een steenhouwer en afkomstig van een afgelegen dorpje is hij niet bekend met de omgang in de prestigieuze universiteit die uiteraard louter wordt bevolkt door adellijke studenten. Het is dankzij de inmenging van Cesare Borgia dat hij toch aanvaard wordt door zijn medestudenten. En zo ontstaat een vriendschap tussen Angelo en Cesare. Althans, dat is wat Angelo denkt. Want kan je bij de manipulatieve Cesare wel van vriendschap spreken?

Deze historische manga boeit als geen ander. We volgen de intriges tussen de verschillende adellijke families uit die tijd en leren hoe manipulatief het er aan toeging in de politieke en religieuze kringen. Het standpunt van de naïeve Angelo die in een kooi vol adellijke roofdieren wordt gegooid, geeft ons een goede kijk op hoe het leven er aan het eind van de 15de eeuw aan toeging.

De tekenstijl van Soryo past ook perfect bij het tijdperk van de Renaissance. Voor de historische correctheid doet de mangaka beroep op specialist ter zake Motoaki Hara waardoor we zowel tekentechnisch als scenaristisch een waar pareltje onder ogen krijgen. Een aanrader voor iedereen die houdt van een historische seinen manga (manga voor volwassen lezers).

FUYUMI SORYO
‘Cesare: nove’,
Ki-oon, 192 pagina’s, € 7,90.
(Franstalig)

14 February 2017, 13:05 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina