Strip Turnhout


Recensie

Quand Gillain Raconte Jijé (François Deneyer)


Nadat het werk van Jijé decennialang behoorlijk stiefmoederlijk behandeld werd door uitgeverij Dupuis –  zeker in vergelijking met dat van zijn poulain Franquin -, is dat de laatste jaren ruimschoots goedgemaakt met de bundelingsreeks ‘Tout Jijé’, een integrale van ‘Jerry Spring’ en het in originele versie heruitgegeven ‘Robbedoes op Avontuur’ uit 1949. En nu met dit indrukwekkende koffietafelboek, dat het leven van deze grootmeester van de negende kunst vertelt aan de hand van tekeningen en interviewfragmenten. De bijna ontelbare originelen, schetsen en schilderijen tonen de veelzijdigheid van de man wiens belang voor de Belgische strip niet overschat kan worden. Van schilderijtjes, illustratiewerk en spotprenten, via zijn hilarische ‘Robbedoes’ en ‘Blondie en Blinkie’ naar het meer realistische werk van ‘Jan Kordaat’ en ‘Jerry Spring’. Soms met losjes uit de pols zwiepende kribbels, soms met enorm uitgewerkte details, vooral in zijn westerns. Zelfs een vluchtige blik op dit prachtige boek is genoeg om weer helemaal verliefd te worden op de uiterst expressieve lijnen van deze geniale tekenaar. (SM)


François Deneyer
‘Quand Gillain Raconte Jijé’, Dupuis, 390 blz., €45.
(Franstalig)


14 February 2017, 13:23 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina