Strip Turnhout


Recensie

Quand Gillain Raconte Jijé (François Deneyer)


Nadat het werk van Jijé decennialang behoorlijk stiefmoederlijk behandeld werd door uitgeverij Dupuis –  zeker in vergelijking met dat van zijn poulain Franquin -, is dat de laatste jaren ruimschoots goedgemaakt met de bundelingsreeks ‘Tout Jijé’, een integrale van ‘Jerry Spring’ en het in originele versie heruitgegeven ‘Robbedoes op Avontuur’ uit 1949. En nu met dit indrukwekkende koffietafelboek, dat het leven van deze grootmeester van de negende kunst vertelt aan de hand van tekeningen en interviewfragmenten. De bijna ontelbare originelen, schetsen en schilderijen tonen de veelzijdigheid van de man wiens belang voor de Belgische strip niet overschat kan worden. Van schilderijtjes, illustratiewerk en spotprenten, via zijn hilarische ‘Robbedoes’ en ‘Blondie en Blinkie’ naar het meer realistische werk van ‘Jan Kordaat’ en ‘Jerry Spring’. Soms met losjes uit de pols zwiepende kribbels, soms met enorm uitgewerkte details, vooral in zijn westerns. Zelfs een vluchtige blik op dit prachtige boek is genoeg om weer helemaal verliefd te worden op de uiterst expressieve lijnen van deze geniale tekenaar. (SM)


François Deneyer
‘Quand Gillain Raconte Jijé’, Dupuis, 390 blz., €45.
(Franstalig)


14 February 2017, 13:23 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina