Strip Turnhout


Recensie

Belvision. Le Hollywood Européen du dessin animé (Daniel Couvreur)

Raymond Leblanc (1915-2008) was niet alleen de uitgever van het weekblad Kuifje en de stichter van uitgeverij Le Lombard. Ook tekenfilmstudio Belvision, waarmee hij hoopte de Europese tegenhanger van Disney te worden, was zijn kindje. Hij gebruikte de bekendste personages van de Belgische strip, en maakte animatiefilms rond hen. Het begon met Suske en Wiske, nadien volgden bijna alle belangrijke reeksen uit de Frans-Belgische school. Het bleef ook niet bij werk voor televisie. Leblanc en Belvision trokken ook naar de bioscoop. ‘De zonnetempel’ en ‘Kuifje en het Haaienmeer’ waren gebaseerd op het werk van Hergé, maar ook De Smurfen (‘De fluit met zes smurfen’), Lucky Luke (‘Daisy Town’) en Asterix (‘Asterix en Cleopatra’) kregen van Belvision een bioscoopleven.

In een rijk geïllustreerde monografie brengt Daniel Couvreur, journalist bij Le Soir, de geschiedenis van de opkomst en de neergang van de ambitieuze tekenstudio van Leblanc tot leven. Hij interviewde de nog levende kroongetuigen, en schetst een kleurrijk beeld van een onbekende kant van de Belgische entertainmentindustrie. Een verhaal van bescheidenheid en megalomanie, van ambitie en nuchterheid, met enkele van de belangrijkste stripmakers van de twintigste eeuw in hoofd- en bijrollen. (TH)


Daniel Couvreur, ‘Belvision. Le Hollywood Européen du dessin animé’, Le Lombard, 272 blz., €39 (Franstalig, twee dvd’s inbegrepen).

7 February 2017, 10:15 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina