Strip Turnhout


Recensie

M. Töpffer invente la bande dessinée (Thierry Groensteen)

Bij de Brusselse uitgever Les Impressions Nouvelles verscheen eind januari ‘M. Töpffer invente la bande dessinée’ van Thierry Groensteen, strippublicist en voormalig directeur van het Musée de la Bande Dessinée in Angoulême. Het gaat om een bewerkte editie van een boek over Töpffer dat hij in 1994 publiceerde samen met Benoît Peeters.

Groensteen gaat uitgebreid in op leven en werk van Töpffer, en probeert ook diens cruciale rol in de geschiedenis van de strip te schetsen. De vraag waarom precies Töpffer (en niet de makers van grottekeningen of het tapijt van Bayeux) de échte grondlegger van het beeldverhaal is, krijgt bijvoorbeeld veel aandacht. Daarnaast laat hij zien waar Töpffer de mosterd haalde, en wie zich dan vervolgens weer door hem liet inspireren. Achteraan zijn ook enkele brieven en theoretische teksten van Töpffer opgenomen. (TH)


Thierry Groensteen,
‘M. Töpffer invente la bande dessinée’, Les Impressions Nouvelles, 320 blz., €24. (Franstalig)

7 February 2017, 10:23 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina