Strip Turnhout


Arboris geeft ‘Auguria’ van Peter Nuyten doorstart

Peter Nuyten werkte al jarenlang bij Studio Jan Kruis toen in 2010 bij Silvester ‘Auguria’ verscheen. Het boek werd toen voorgesteld als een afgerond one-shot, hoewel Nuyten daar naar eigen zeggen zelf niet zo gelukkkig mee was. “Aanvankelijk had ik het uitgedacht als een epos dat uit verschillende verhalen zou gaan bestaan. Het eerste had als thema de Bataafse Opstand en had ik geschreven in de vorm van een trilogie. Ook omdat ik de Bataafse Opstand wilde beschrijven zoals die beschreven is door de Romeinse historicus Cornelius Tacitus maar wel met mijn hedendaagse kennis en mening erover. Daardoorheen heb ik een verhaal verzonnen dat over mensen van vlees en bloed gaat.”

Auguria vertelt over de opstand van de Bataafse eenheden van de Rijntroepen die in het jaar 69 gelegerd zijn in het noordwesten van Germanië, het huidige Nederland. Die wordt georchestreerd door generaal Vespasianus in diens machtsstrijd met generaal Vitellius, die dan op de troon zit in Rome. Maar de visioenen of ‘auguria’ van Veleda, de Bructerische profetes die in hoog aanzien staat bij de Germaanse stammen, voorspellen een heel andere toekomst voor de Bataafse troepen. “Ik heb van sommige delen van het verhaal, dat al grotendeels was uitgetekend, de tekst herschreven. Daarmee is de trilogie gecomprimeerd in een herbewerking van de Bataafse Opstand, gevat in één avonturenverhaal. Zo is het afgesloten maar met een open einde. Intussen was ik ook bezig met het ontwikkelen van Apache Junction dat eveneens als een trilogie is bedacht maar ook een open einde heeft.”

Zeven jaar later kondigt Arboris, dat in tussentijd de albumpublicatie van Nuytens nieuwe westernreeks ‘Apache Junction’ overnam, een heruitgave van het eerste deel van ‘Auguria’ aan. Tegelijkertijd verschijnt ‘Gaeso Dux’, het tweede deel in de reeks. Daarin voeren de Romeinen en Bataven strijd tegen de inheemse stammen die Brittannië vanuit het noorden binnenvallen. Ondertussen werkt Nuyten aan het derde deel van ‘Auguria’. “En daarna zijn er andere plannen, maar daarover kan ik voorlopig nog niets zeggen…”

20 February 2017, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina