Strip Turnhout


Bulletje en Boonestaak Schaal voor Albert van Beek

Het Stripschap, het Nederlands centrum voor belangstellenden in de strip, kent de vijfentwintigste Bulletje en Boonestaak Schaal toe aan Albert van Beek. Samen met onder meer Willem Ritstier en Frits Jonker, winnaars van respectievelijk de Stripschapprijs en de P. Hans Frankfurtherprijs, wordt hij komend weekend gehuldigd tijdens de Stripdagen in Rijswijk.

Geboren Amsterdammer Albert van Beek ging tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vriend Henk Albers aan de slag bij de Toonder-Geesink Studio’s, waar hij meetekende aan de ‘Bommel’-strip. Na de oorlog ging van Beek werken voor de Stripfilmstudio van Piet van Elk. In augustus 1945 verscheen zijn eerste eigen strip in de kranten, ‘De avonturen van Terry en Berry’, over twee beertjes.

Voor Stripfilm, het blad van de Stripfilmstudio, tekende van Beek de realistische strip ‘Frank Duffard’ en ‘De avonturen van Ronny en Donny’. Bovendien sprong hij vaak in voor Piet van Elks ‘Dokie Durf’. In 1948 keerde hij terug naar de Toonder Studio’s om te werken aan onder meer ‘Baron Bluf’ en ‘Kappie’. ‘Heer Bommel en de Hollebosser Knol’ werd door van Beek getekend. Omdat van Beek Tom Poes niet kon uitstaan, is het het enige verhaal van ‘Bommel’ waarin onze jonge vriend niet meespeelt.

In 1950 ging Albert van Beek zelfstandig werken, waarna hij vooral kinderboeken en reclame illustreerde. Vandaag woont hij in Zuid-Frankrijk, waar hij veel schildert en eigen galerie heeft. Volgens het Stripschap staat van Beek “terecht te boek als iemand die aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal heeft gestaan”. Tijdens de Stripdagen is er ook een expo rond 75 jaar Tom Poes te zien.

27 February 2017, 09:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina