Strip Turnhout


Recensie

Entre Croix Gammée et croisade faussée: la BD flamande sous l’occupation (Danny de Laet)


Begin 2013 publiceerde Frans Lambeau een handzame ‘Dictionnaire illustré de la bande dessinée belge sous l’Occupation’, dat de aandacht vooral toespitste op Franstalige stripmakers en tekenaars. Voor zover hij die kon achterhalen werden ook de Vlaamse tekenaars vermeld (met Willy Vandersteen voorop), maar de informatie was in het algemeen summier.

Danny de Laet, oude rot van de stripjournalistiek, zegt in dit boekje nergens dat het bedoeld is als een aanvulling op het boek van Lambeau, maar het feit dat het in het Frans verschijnt is wellicht geen toeval. Eerst schetst De Laet de historische context, om vervolgens in een alfabetisch overzicht de activiteiten van de verschillende Vlaamse tekenaars tijdens de oorlogsjaren op te lijsten. Vooral bij Buth en Vandersteen staat hij uitgebreid stil, al krijgen ook mindere goden als Frans Van Immerseel Gard Van Mechelen of Armand Panis de nodige aandacht. De Laet beperkt zich niet tot wie voor de door de Duitsers gecontroleerde pers tekende, hij bekijkt het breder, en slaat ook de brug naar de tekenaars (waaronder Bob De Moor) die tijdens de oorlogsjaren  in tekenfilmstudio’s werkten. Een boeiend overzichtswerk boordevol informatie. (TH)

Danny de Laet
‘Entre Croix Gammée et croisade faussée: la BD flamande sous l’occupation’ (Les cahiers BD 5), VPOB, 40 blz., prijs onbekend.(Franstalig)

14 February 2017, 11:42 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina