Strip Turnhout


John Heijink presenteert nieuwe stripreeks over Piet Heyn

“Een geromantiseerd verhaal met een kern van waarheid over het leven van een superheld uit het verre verleden”, zo omschrijft de Nederlandse stripmaker John Heijink zijn nieuwe stripreeks ‘Piet Heyn’. Het eerste deel, ‘Poveglia’, behandelt een minder bekende episode uit het leven van de Nederlandse volksheld. In 1618, tien jaar voor zijn triomfantelijke verovering van de Spaanse Zilvervloot, gaat Hein in dienst van de Venetiaanse regering om strijd te leveren tegen de Habsburgers en Spanjaarden, onder meer rond het kleine eiland Poveglia.

Naar verluidt vond Hein zelf dat er te weinig aandacht werd besteed aan zijn vroegere wapenfeiten. Daar is Heijink het helemaal mee eens. “Het heeft mischien te maken met het feit dat het gaat om geld dat gestolen is van de Spanjaarden. Maar Nederland was in oorlog met Spanje en Piet was een admiraal in dienst van de West-Indische Compagnie (die van de Staten-Generaal der Nederlanden opdracht kreeg de oorlog met Spanje te verschuiven van het vasteland naar de zee, red). Met dat geld heeft Nederland de Spaanse bezetter bevochten zodat dertig jaar later de vrede getekend kon worden in Münster. Bovendien werd de Republiek der Verenigde Provinciën (de progressieve voorloper van Nederland, red) zo onafhankelijk. De nuchtere Nederlanders zijn niet zo bezig zijn met heldenverering. Ik vind dat wel mooi, vandaar dit boek. Venetië is natuurlijk visueel een feest om te tekenen”

Ondertussen gaat het werk aan ‘Kapitein Kreiss’, de cyberpunkreeks die Heijink ook alleen schrijft en tekent, gewoon verder. “Het zesde deel is al geschreven”, geeft John mee. “Van scifi naar de vijftiende eeuw is inderdaad een grote stap maar als kind was ik al zeer geënteresseerd in de schepen van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie, red). De film ‘Michiel de Ruyter’ had hetzelfde effect op mij als toen ik voor het eerst ‘Star Wars’ in de bioscoop zag. Ik werd emotioneel weggeblazen in die bioscoopstoel. En de Hollandse geschiedenis is zeer boeiend en uitgebreid. Het was leerzaam en leuk om alles uit te zoeken.”

‘Poveglia’ wordt komende zaterdag 18 februari voorgesteld in lunchcafé IJzerbroot in het Rotterdamse Strips! Museum. Het tweede deel van ‘Piet Heyn’, ‘De Zilvervloot’, is gepland voor februari 2018.

9 February 2017, 06:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina