Strip Turnhout


Claire verdwijnt uit Flair

Deze week staat de laatste aflevering van ‘Claire’ in het vrouwenblad Flair. Claire woont samen met haar vriendinnen Jup en Brix en haar kat Pimmetje en is samen met bokser Ricky. De strip werd in 1988 voor Flair gecreëerd door scenaristen Wilbert Plijnaar en Jan van Die en tekenaar Robert van der Kroft, samen de Wiroja’s. Er zijn verschillende redenen voor het einde, vertelt Robert van der Kroft. “Ik maakte de strip al jaren samen met een van de tekenaars van de Spaanse studio Comicup. Hij is inmiddels ver over de 70 en deed het al een poosje rustiger aan. Net als Flair trouwens: na wat interne bezuinigingsacties verscheen er de laatste jaren nog maar eens in de drie weken een nieuwe aflevering in het blad, de twee tussenliggende weken werden oudere afleveringen herplaatst. Bovendien wordt veel van mijn tijd opgeslokt door andere bezigheden, zoals de educatieve strip ‘Droppie Water’ en de organisatie van stripfestival Cross Comix Rotterdam.”

Claire neemt wel in stijl afscheid van Flair: ze stapt in het huwelijksbootje met Ricky. “Je zou kunnen zeggen dat haar leven nu een heel nieuwe wending krijgt. Stopte de strip Tom Poes ook niet direct na het huwelijk van heer Bommel? We zouden nu hooguit nieuwe avonturen kunnen gaan maken voor een ander tijdschrift. Claire zou bijvoorbeeld een baby kunnen krijgen, met alle grappige problemen die daarbij horen.”

De voorpublicatie in Flair is dan wel afgelopen, met de albumreeks gaan de Wiroja’s gewoon vrolijk verder. “We hebben nog genoeg afleveringen liggen voor zo’n vier nieuwe albums. Nog voor de zomer verschijnt het volgende album, met als voorlopige werktitel ‘Boeiende fantasie’ (zie ook de voorlopige coverschets hier boven, red).” Voor de dertigste verjaardag van Claire volgend jaar zijn er nog geen plannen. “Maar we hebben nog een jaar tijd om iets te verzinnen. Als we opschieten, kunnen we het combineren met het dertigste album in de reeks.”

24 March 2017, 15:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina