Strip Turnhout


Maarten de Saeger over ‘De zwerver’: “Een hele lange treinrit”

Sinds deze week ligt ‘De zwerver’, de tweede strip van Maarten De Saeger, in de winkelrekken. Voorganger ‘Mijn begrafenis’ werd deels voorgepubliceerd in Stripgids 41 en genomineerd voor de Silvester Strips Debuutprijs. “Aan ‘De zwerver’ heb ik in één trek doorgewerkt tot het af was”, aldus Maarten. “Dat voelde aan als een hele lange treinrit die nergens stopte. In het werkproces van ‘Mijn begrafenis’ zaten veel meer pauzes en periodes waarbij ik het verhaal heb laten liggen. Daar ben ik eigenlijk drie jaar mee bezig geweest, waarvan twee actieve jaren. Dat voelde eerder aan als een boemeltrein die in elk klein dorpje stopte.”

In ‘De zwerver’ loopt de relatie tussen Ines en Hannes op de klippen omdat Ines hen te verschillend vindt. Zij verhuist naar een boerderij in de Ardennen waar ze zonder het zelf te beseffen de dolende excentriekeling John een nieuwe thuis geeft. Net zoals voor ‘Mijn begrafenis’ vond Maarten voor ‘De zwerver’ inspiratie in zijn eigen omgeving. “Bijvoorbeeld de scène waar Ines op haar werk in het oog wordt gehouden door een camera. Dat is een vriendin van mij ooit overkomen. Natuurlijk heb ik haar eerst gevraagd of ik dat in het verhaal mocht verwerken. Maar het zal nooit een letterlijke interpretatie zijn van de gebeurtenis. Ik probeer er een draai aan te geven waardoor het (auto)biografische element een andere verpakking krijgt.”

Ondertussen werkt Maarten al weer aan een nieuw lang verhaal. “Het gaat over normaal zijn en wat dat eigenlijk inhoudt. Arnon, het hoofdpersonage uit ‘Mijn begrafenis’, wordt de protagonist in het verhaal maar voor alle duidelijkheid: het is geen sequel.Als iemand tegen jou roept ‘Doe eens normaal!’, zegt dat dan iets over jou of over het oordeelsvermogen van de persoon die roept? En in welke mate is dat oordeelsvermogen maatschappelijk bepaald? Daar ga ik twee jaar mijn hoofd over breken.”

31 March 2017, 06:00 Wouter

‘Voor wie de liefde’: één dichter, vijf illustratoren

23 January 2018, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter

De echte Eenhoorn in het Hergé Museum

4 December 2017, 05:00 Wouter

Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

28 November 2017, 05:00 Wouter


Papieren jazzconcerten

11 January 2018, 05:00 Wouter

Eindejaarsoffensief van YIEHA

11 December 2017, 05:00 Wouter

Bakens uit de Lage Landen in Angoulême

1 December 2017, 09:00 Wouter

‘Zon’ wint Willy Vandersteenprijs 2017

23 November 2017, 22:00 Wouter

Luc Morjaeu tekent strip over 725e verjaardag Puurs

22 November 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina