Strip Turnhout


Recensie

De zwerver (Maarten De Saeger)

Controlefreak Ines verbreekt haar relatie met chaoot Hannes. Hij is er kapot van, zij verhuist naar een vervallen boshut, waar op een winterse dag de zwerver Ludwig komt aankloppen voor onderdak. Deze ongenode gast maakt echter geen aanstalten om na verloop van tijd weer te vertrekken. Terwijl Hannes zwelgt in zijn eenzaamheid, mist Ines de ruimte een en ander op een rijtje te zette én de fut om de plakkerige Ludwig eruit te werken. Ze wendt zich uiteindelijk tot Hannes, die in de aanwezigheid van de parasiet een uitgelezen kans ziet weer bij Ines te zijn en zich in haar gunst te werken. Wanneer Ludwig ondanks Hannes’ minimale inspanning hem te verjagen uit zichzelf vertrekt, komt Hannes uiteindelijk tot een inzicht over hun relatie.

De Saeger, die twee jaar geleden al aangenaam verraste met Mijn begrafenis, ontrafelt de ontrafeling van een koppel met de hardnekkigheid van een Ludwig, een onpeilbaar personage dat tegelijk in de weg loopt als dingen in gang zet. Hij doet dat in heel primaire tekeningen en sobere grijstinten, waarbij hij de symboliek niet schuwt: een dubbelpagina op het eind bijvoorbeeld met de silhouetten van Ines en Hannes verbeeldt prachtig de verwijdering tussen beiden.

De zwerver is een intelligent gemaakte graphic novel, die ook zonder heel esthetisch te zijn, geloofwaardige personages in een beklemmende verhouding tot elkaar brengt en intens gebruik maakt van de grafische mogelijkheden van het medium.

KD


Maarten De Saeger
De zwerver, Bries, 176 pag., € 20

6 April 2017, 15:13 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina