Strip Turnhout


De Stijl in de strip

Honderd jaar geleden werd in Leiden het tijdschrift De Stijl opgericht. De kunstbeweging die er uit voortvloeide, telde namen die vandaag nog steeds tot de verbeelding spreken, waaronder Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. Hun werken kenmerken zich door een minimum aan kleuren en zo eenvoudig mogelijke vormgeving.

De honderdste verjaardag van De Stijl is niet alleen aanleiding tot heel wat tentoonstellingen, er verschijnen ook strips om de geboorte van de kunststroming te herdenken. Van Joost Swarte verscheen ‘En toen De Stijl’, een prentenboek waarin een kat op bezoek gaat bij negen kunstenaars en zo De Stijl en Bauhaus en zo deze thema’s begrijpelijk uitlegt voor iedereen, met name ook voor kinderen. Het boek verscheen naar aanleiding van de expo ‘Piet Mondriaan en Bert van der Leck, de uitvinding van een nieuwe kunst’ in het Gemeentemuseum in Den Haag. De tentoonstelling is nog tot 21 mei te bezichtigen.

De Leidse schilder, beeldhouwer en graficus Barthel Brussee maakt zijn stripdebuut met ‘Dada in Leiden’. Daarin vertelt hij het verhaal van de laatste voorstelling van een theatertournee die Theo van Doesburg organiseerde, op 14 februari 1923 in Leiden. “De onzin-poëzie van Kurt Schwitters, de mechanische danser van Vilmos Huszár met onbegrijpelijke pianomuziek door Nelly van Doesburg en de overpeinzingen van Van Doesburg zorgden voor complete verwarring bij het publiek. Aangevuld met dierengeluiden vanuit de zaal liepen de emoties hoog op.”

Zondag 9 april worden Swarte en Brussee in Boekhandel Kooyker in Leiden vanaf 15u live geïnterviewd door Tim Brouwer de Koning, journalist van het Leidsch Dagblad. Nadien signeren ze hun boeken. Meer info vind je op de Facebookpagina van Boekhandel Kooyker.

5 April 2017, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Papieren jazzconcerten

11 January 2018, 05:00 Wouter

Eindejaarsoffensief van YIEHA

11 December 2017, 05:00 Wouter

Bakens uit de Lage Landen in Angoulême

1 December 2017, 09:00 Wouter

‘Zon’ wint Willy Vandersteenprijs 2017

23 November 2017, 22:00 Wouter


Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter

De echte Eenhoorn in het Hergé Museum

4 December 2017, 05:00 Wouter

Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

28 November 2017, 05:00 Wouter

Yannick Pelegrin wint tiende Plastieken Plunk

23 November 2017, 05:00 Wouter

Indonesische strips op Europalia

21 November 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina