Strip Turnhout


Een ‘nieuw’ album van ‘Nero’

Tijdens de Gentse Stripbeurs op 30 april stelt uitgeverij Bonte een ‘nieuw’ album van Nero voor. Door een juridisch geschil werd ‘Sleenovia’ echter niet getekend door de onlangs overleden Marc Sleen maar door Studio Vandersteen. Het scenario is van de hand van Sleens goede vriend Gaston Durnez, die ook een voorwoord schreef voor deze nieuwe uitgave.

In 1965 maakt Marc Sleen de overstap van Het Volk naar De Standaard. Zijn contract met Het Volk stipuleerde dat hij hierdoor drie maand lang geen strips mocht maken. Een streep door de rekening van De Standaard, die had gehoopt stevig uit te pakken met de komst van Sleen. Willy Vandersteen schoot te hulp: zijn studio begon te tekenen aan ‘De geschiedenis van Nero en Co’, waarvoor officieel enkel Durnez het scenario voorzag.

Na enkele dagen ondergingen de personages echter een metamorfose en kreeg Nero een zwarte zak over zijn hoofd. Het Volk was naar de rechtbank gestapt omdat zij over het eigendomsrecht zouden beschikken voor alle figuren die Sleen voor hen getekend had. De strijd om ‘Nero’ was voorpaginanieuws tot enkele geestelijke leiders, die het juridische gebakkelei tussen twee katholieke kranten niet meer konden aanzien, de zaak in der minne regelden. Sleen mocht zijn figuren houden maar diende wel zijn de jeugdbijlage ’t Kapoentje aan Het Volk over te laten. Sleen profiteerde hier van om zich voortaan uitsluitend op ‘Nero’ te concentreren. De kale held verscheen terug in zijn oorspronkelijke gestalte in het lopende verhaal, waarvan de naam veranderd werd in ‘De geschiedenis van Sleenovia’.

Er was enkele jaren geleden al sprake van een heruitgave van ‘Sleenovia’ toen Marc Sleen in een interview liet verstaan dat hij het niet vond kunnen dat ‘Nero’ niet meer in de winkelrekken lag. Toen vormde de financiering echter een probleem. Het verhaal verscheen wel al in de collectie Ciso van uitgeverij Brabantia Nostra. Voor deze uitgave maakte Dirk Stallaert, die zelf jarenlang ‘Nero’ tekende, een nieuwe cover.

21 April 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 4!

Over het slijk der aarde, de winnaar van de Bronzen Adhemar, strips uit Quebec en een dik katern over Ephameron en Grafixx.

En nummer 4 is nog dikker dan nummer 3. Vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina