Strip Turnhout


Hanabi Publishers brengt manga van eigen bodem

Het Nederlandstalig striplandschap is een nieuwe naam rijker. Hanabi Publishers van Syndikaat-uitgever Marc de Lobie en auteur Roderick Leeuwenhart zal manga van Nederlandse en Vlaamse auteurs publiceren. Met de voorstelling begin juni op AnimeCon in Den Haag is een eerste cirkel rond. Het was namelijk een jaar geleden op dezelfde beurs dat Hanabi ontstond. “De organisatie vraagt regelmatig uitgevers om te jureren bij de Dutch Manga Awards”, legt Marc de Lobie uit. “Vorig jaar zag ik zo een hoop nieuw talent langskomen uit Nederland en Vlaanderen. De AnimeCon heeft jaarlijks 7500 bezoekers, een groot publiek dus met een levendige interesse in Japanse popcultuur, anime, manga, games en cosplay.”

Het was Marissa Delbressine, de Nederlandse die momenteel de avonturenstrip ‘Ward’ en de manga ‘Itshou’ tekent, die Marc op het goede spoor zette. “Zij bracht me in contact met Roderick Leeuwenhart, die net als ik in de mooie Hanzestad Deventer woont. Roderick is manga-auteur, mangaliefhebber en Japankenner, ik wist meer van de praktische kant van het uitgeven. De link was gemaakt, het klikte en we besloten manga uit te gaan geven.”

Eerdere pogingen om in het buitenland populaire manga’s in het Nederlands uit te geven, liepen af met een sisser. Toch blijken heel wat tekenaars in de Lage Landen geïnspireerd te zijn door de Japanse cultuur. Een van de twee eerste boeken die Hanabi uitbrengt, is ‘Wilde haren’ van Elsje Bakker. “Zelf had ik nog werk liggen van Johan Neefjes”, aldus Marc. “In 2015 had hij een pitch gestuurd waar ik eerlijk gezegd toen geen raad mee wist. Kwalitatief erg goed, maar het paste niet binnen het Syndikaat Fonds. Voor Hanabi was het wel uitermate geschikt. Uiteraard is er ook een hoop Vlaams talent. Van Isabel Baele wil ik bijvoorbeeld wel eens wat uitgeven. Ik verwacht ook dat we na onze lancering een hoop nieuw talent zullen ontmoeten.”

19 April 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina