Strip Turnhout


Schilder, vijf auteurs en zangeres geven vorm aan ‘Renga’

In Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen werd vorige week ‘Renga, gehavende stad’ voorgesteld. Schilder Luc Lemaire nam het initiatief voor deze bijzondere graphic novel, waarvoor vijf verschillende auteurs elk een deel van het verhaal schreven. Antwerps schepen voor Haven Marc Van Peel vergeleek het verhaal met ‘Het dwaallicht’ van Willem Elsschot. “Het gaat over Renga, een dolende jonge vrouw op de vlucht voor haar demonen”, vertelt Luc Lemaire. “Ze is een typische jonge adolescente die nog geen richting kan geven aan haar leven. Op een feestje wordt ze uitgedaagd om te zingen. Maud Vanhauwaert vond voor de tekst van ‘Gehavende Stad’ inspiratie bij Wannes Van de Velde. Zangeres Oriane de Carvalho, die model stond voor Renga, heeft er een echt lied van gemaakt, een ode aan de rusteloosheid en het stadsleven. Dat is het mooie aan dit project: er ontstaan op heel organische wijze nieuwe dingen.”

Het initiatief voor ‘Renga, gehavende stad’ werd genomen door Luc. “Ik vond altijd dat bij mijn werk taal hoorde. Zo kwam ik op het idee om een graphic novel te maken. Ik wou samenwerken met een tekstschrijver omdat beeld en taal verschillende metièrs zijn. Veel knap getekende graphic novels vind ik tekstueel zwak. Aangezien de meeste auteurs echt verdiept zijn in hun eigen zone, gaan ze zich niet snel engageren voor een lang project. Zo kwam ik op het idee van een schakelverhaal.”

Hoofdpersonage Renga werd vernoemd naar het Japanse kettinggedicht. “Wij namen alleen het aspect van het ‘doorgeven van auteur tot auteur’ over. Peter Holvoet-Hanssen schreef het eerste deel, ik maakte er tekeningen bij. Dit werd de inspiratie voor de tweede schrijver, Peter Theunynck, en zo verder. Deze verhaalvorm garandeert dus avontuur! We zijn slechts tweemaal met z’n allen bij mekaar gekomen, ik ging vaak op werkbezoek bij de dichters. Een vlotte en zeer inspirerende samenwerking.”

3 April 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina