Strip Turnhout


Recensie

Renga, gehavende stad (Ludwig Lemaire, Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert)

Renga is een aangespoelde lorelei die rusteloos door de verlaten straten van Antwerpen zwerft. Ze ontmoet haar vroegere klasgenoot Raf, die haar meeneemt naar een feestje. Renga wordt er overhaald een liedje te zingen, een ode aan de rusteloosheid. Later belandt ze met Raf in bed. Maar is dit wel wat ze wil, wat ze zoekt?

Renga is ook een Japans kettinggedicht. Schilder Ludwig Lemaire vroeg zes auteurs om mee te schrijven aan ‘Renga’: Peter Theunynck en Lies Van Gasse, die vorig jaar samen de graphic novel ‘Nel, een zot geweld’ uitbrachten, Peter Holvoet-Hanssen, Maud Vanhauwaert en Carmen Michiels. Het verhaal meandert als logisch gevolg nogal van rechtdoorzee naar experimenteel poëtisch. Op die momenten wordt het gelukkig recht gehouden door de sfeervolle schilderijtjes van Lemaire. Zelfs wanneer de tekst zich louter focust op gevoelens, slaagt hij er om die voorbeeldig te illustreren. Hoewel hij er nogal dik op ligt, konden we zelfs de knipoog naar de beroemde grote golf van Kanagawa van Hokusai wel smaken.

Een poëtische tekst eigenzinnig geïllustreerd door een schilder, dat brengt ons al gauw bij het graphic poem, waar naar ons aanvoelen – kort door de bocht, hoor – emoties primeren op het verhaal. Niets mis mee maar daar ligt misschien wel de fictieve grens tussen de graphic poem en het graphic novel. Voor een echte graphic novel valt ‘Renga’ dan misschien net iets te mager uit, het is zonder twijfel wél een prachtig geïllustreerd verhaal(tje). WA

Ludwig Lemaire, Peter Holvoet-Hanssen, Carmien Michels, Peter Theunynck, Lies Van Gasse en Maud Vanhauwaert ‘Renga, gehavende stad’,
Uriel Uitgeverij, 80 pag., €24,95 (HC)

20 April 2017, 12:23 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina