Strip Turnhout


‘Incubator’: bloemlezing der stripopleidingen

Hans Lijklema is grafisch vormgever en auteur van onder meer de succesvolle ‘Free Font Index’ serie en ‘Design for Music’. Als fervent stripliefhebber bracht hij onlangs ‘Incubator’ uit, een bloemlezing met kortverhalen van studenten die een stripopleiding volgen in Europa en de VS. “Toen ik begon met dit project gaf ik zelf les aan een kunstacademie. Samen met de rector van de school bood ik de studenten de mogelijkheid om met strips af te studeren. Ik ben toen om mij heen gaan kijken waar kunstacademies in andere landen mee bezig waren, wat ook interessant kan zijn voor anderen. Een andere inspiratie zijn de ‘Triebwerk’ boeken die mijn vriend Hendrik Dorgathen, professor aan de hogeschool voor de kunsten in Kassel, jaarlijks met zijn studenten uitgeeft. Die zijn gevuld met werk van zowel eerste- als laatstejaars studenten.”

Lijklema vroeg de docenten van verschillende opleidingen een eerste selectie toe te sturen, waaruit hij vervolgens een definitieve keuze kon maken. Maar dat liep in de praktijk wel eens anders. “Sommige docenten vroegen hun studenten om zelf werk naar mij op te sturen, wat vaak leidde tot inzendingen van wisselende kwaliteit. Dan moest ik de docenten aansporen om rechtstreeks hun beste studenten te vragen. Zodra ik genoeg goed werk van een school had, was de uiteindelijke keuze vrij eenvoudig. Ik vind het wel jammer dat het mij bij sommige opleidingen niet is gelukt om meer werk op te nemen maar het boek is nu al meer dan honderd pagina’s dikker geworden dan oorspronkelijk de bedoeling was.” Van Sint-Lukas Brussel werden strips opgenomen van Phaedra Derhore, Sam Peeters, Maria van Driel en Exaheva.

‘Incubator’ heeft een paar jaar in de stijgers gestaan. Lijklema kijkt met voldoening terug op het proces. “Ik heb zelf les gegeven aan kunstacademies, en doe dat nog sporadisch. Het was dus interessant te zien wat voor benadering de verschillende docenten hebben. En net zoals de lezers heb ik een overzicht gekregen van wat voor werk er op de verschillende opleidingen wordt gemaakt. In het boek is slechts een selectie opgenomen, mijn overzicht was nog breder.”

31 May 2017, 05:00 Wouter


Jarige Dick Matena in Eppo

17 April 2018, 05:00 Wouter

‘Het Amusement’: nieuwe Brecht Evens in september

13 April 2018, 05:00 Wouter

Ook Baba Yega krijgt een eigen stripalbum

4 April 2018, 05:00 Wouter

Theodoor Cleysters bij Huberty & Breyne

29 March 2018, 05:00 Wouter

Persbericht: Turnhout zet in op games, cards en comics

21 March 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina