Strip Turnhout


Kama en Herr Seele geven ‘Cowboy Henk’ zelf opnieuw uit

Kamagurka en Herr Seele willen hun Cowboy Henk nieuw leven inblazen via een eigen uitgeverij, Hoek Af. Dat vertelden de heren aan Radio 1 en deredactie.be. De absurde avonturen van de gekuifde spierbundel verschijnen nog wekelijks in Humo maar de laatste albumuitgave dateert al van enkele jaren geleden.

Cowboy Henk verscheen in 1981 voor het eerst in Vooruit, de voorloper van De Morgen, waar hij getekend werd door een ander personage van Kamagurka, Mijnheerke Plagiaat. Vervolgens werden de paginagags dertig jaar lang exclusief gepubliceerd in het weekblad Humo. De eerste albums kwamen begin jaren tachtig uit bij Kritak, dat opgericht was door André Van Halewyck. Later verschenen er bundelingen bij De Harmonie, Loempia, De Stripuitgeverij (de voorloper van het huidige Ballon Media), De Bezige Bij en Borgerhoff & Lamberigts. In 2013 en 2014 vertelde Cowboy Henk zijn versie van de Belgische geschiedenis in Humo. De Franstalige versie van ‘De vaderlandsche geschiedenis verteld door Cowboy Henk’ won de Prix du Patrimoine in Angoulême.

Volgende maand verschijnt het eerste album van Cowboy Henk bij de nieuwe uitgeverij Hoek Af. De oplages worden laag gehouden, tussen de 500 en 1000 exemplaren, en de verkoop gebeurt online. “Vroeger was de verdeling een tijdrovend en duur element, nu kunnen onze boeken eenvoudig via het internet en de sociale media aan de man gebracht worden”, meent Herr Seele. Zelfs pagina’s die geweerd werden door Humo zouden in de nieuwe albumreeks bij Hoek Af verschijnen. De boeken van de nieuwe uitgeverij zullen opvallen in de winkelrekken doordat ze één afgeronde hoek hebben.

16 May 2017, 05:00 Wouter

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina