Strip Turnhout


Meesterknecht Jidéhem (81) overleden

Afgelopen zondag is Jean De Mesmaeker, beter bekend onder zijn pseudoniem Jidéhem, overleden. Dat maakte zijn uitgeverij Dupuis gisteren bekend. Jidéhem assisteerde André Franquin en maakte ook eigen reeks zoals ‘Ginger’ en ‘Sophie’. De Brusselse striptekenaar werd 81 jaar.

Na enkele harde verhalen voor Heroïc Albums belandt de jonge Jidéhem bij uitgeverij Dupuis, waar hij de drukbezette André Franquin ontlast. Hij tekent achtergrond voor ‘Robbedoes en Kwabbernoot’, is grotendeels verantwoordelijk voor de eerste gags van Guust Flater en neemt het illustratiewerk voor de autorubriek Starter in het tijdschrift Robbedoes over. Een zakenman die in ‘Guust’ steeds met contracten leurde, leek toevallig erg op Jidéhems vader. Met diens toestemming kreeg hij de naam Demesmaeker.

Jidéhem wou graag een eigen stripreeks maar Dupuis wou niet dat hij de sterauteur van het blad in de steek zou laten. Yvan Delporte kwam met de oplossing: hij schreef een scenario voor een avontuur van Starter dat hij vervolgens als hoofdredacteur wel moest accepteren. In het tweede deel maakt het jonge meisje Sophie, genoemd naar Jidéhems dochter, haar debuut. Zij wordt zo populair dat Jidéhem uiteindelijk een twintigtal avonturen met haar in de hoofdrol tekent. De reeks wordt momenteel integraal heruitgegeven door Arboris.

Eind jaren zeventig herneemt Jidéhem ‘Ginger’, een personage dat zijn eerste avonturen beleefde in Heroïc Albums en waaraan hij steeds gehecht is gebleven. Sinds de jaren negentig schroefde hij zijn productie merkbaar terug, hoewel hij volgens uitgeverij Dupuis “de passie voor het tekenen behield en tot zijn laatste dagen nog in de weer was met het penseel”. Zijn laatste stripwerk was een compilatie van honderden ‘Starters’ voor een albumuitgave. Naast zijn vele albums zal Jidéhem door stripliefhebbers dan ook herinnerd worden om zijn prachtig in beeld gebrachte auto’s, dynamisch in volle actie of gedetailleerd in verzorgde ploftekeningen.

3 May 2017, 05:00 Wouter

‘Voor wie de liefde’: één dichter, vijf illustratoren

23 January 2018, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter

De echte Eenhoorn in het Hergé Museum

4 December 2017, 05:00 Wouter

Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

28 November 2017, 05:00 Wouter


Papieren jazzconcerten

11 January 2018, 05:00 Wouter

Eindejaarsoffensief van YIEHA

11 December 2017, 05:00 Wouter

Bakens uit de Lage Landen in Angoulême

1 December 2017, 09:00 Wouter

‘Zon’ wint Willy Vandersteenprijs 2017

23 November 2017, 22:00 Wouter

Luc Morjaeu tekent strip over 725e verjaardag Puurs

22 November 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina