Strip Turnhout


Meesterknecht Jidéhem (81) overleden

Afgelopen zondag is Jean De Mesmaeker, beter bekend onder zijn pseudoniem Jidéhem, overleden. Dat maakte zijn uitgeverij Dupuis gisteren bekend. Jidéhem assisteerde André Franquin en maakte ook eigen reeks zoals ‘Ginger’ en ‘Sophie’. De Brusselse striptekenaar werd 81 jaar.

Na enkele harde verhalen voor Heroïc Albums belandt de jonge Jidéhem bij uitgeverij Dupuis, waar hij de drukbezette André Franquin ontlast. Hij tekent achtergrond voor ‘Robbedoes en Kwabbernoot’, is grotendeels verantwoordelijk voor de eerste gags van Guust Flater en neemt het illustratiewerk voor de autorubriek Starter in het tijdschrift Robbedoes over. Een zakenman die in ‘Guust’ steeds met contracten leurde, leek toevallig erg op Jidéhems vader. Met diens toestemming kreeg hij de naam Demesmaeker.

Jidéhem wou graag een eigen stripreeks maar Dupuis wou niet dat hij de sterauteur van het blad in de steek zou laten. Yvan Delporte kwam met de oplossing: hij schreef een scenario voor een avontuur van Starter dat hij vervolgens als hoofdredacteur wel moest accepteren. In het tweede deel maakt het jonge meisje Sophie, genoemd naar Jidéhems dochter, haar debuut. Zij wordt zo populair dat Jidéhem uiteindelijk een twintigtal avonturen met haar in de hoofdrol tekent. De reeks wordt momenteel integraal heruitgegeven door Arboris.

Eind jaren zeventig herneemt Jidéhem ‘Ginger’, een personage dat zijn eerste avonturen beleefde in Heroïc Albums en waaraan hij steeds gehecht is gebleven. Sinds de jaren negentig schroefde hij zijn productie merkbaar terug, hoewel hij volgens uitgeverij Dupuis “de passie voor het tekenen behield en tot zijn laatste dagen nog in de weer was met het penseel”. Zijn laatste stripwerk was een compilatie van honderden ‘Starters’ voor een albumuitgave. Naast zijn vele albums zal Jidéhem door stripliefhebbers dan ook herinnerd worden om zijn prachtig in beeld gebrachte auto’s, dynamisch in volle actie of gedetailleerd in verzorgde ploftekeningen.

3 May 2017, 05:00 Wouter

Anima filmfestival 2020

22 February 2020, 09:40 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Jeroen Janssen presenteert: ‘Spreekwoorden uit Rwanda’

10 February 2020, 14:39 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel

Hec Leemans, 50 jaar kampioen

29 January 2020, 18:01 Roel

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel


Het Lam Gods – Bewonderd en gestolen

2 February 2020, 20:39 Roel

Parijse primeur: standbeeld van René Goscinny

22 January 2020, 12:58 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina