Strip Turnhout


Plezante Premie voor strips rond verkeersveiligheid

Van 2 tot 12 mei reikten radiozender Qmusic en Hello Bank! opnieuw de Plezante Premies uit aan luisteraars met zotte en toffe ideeën. Een van de winnaars was leerkrachte Lies Van Hulle, die samen met haar leerlingen uit het vijfde BSO van Onze Lieve Vrouw Ter Duinen in Zeebrugge een strip maakte. “Die kadert in een verkeerscampagne voor en door jongeren”, legt Lies uit. “De leerlingen hebben per twee de strip getekend met Pixton. Dat programma is enorm gebruiksvriendelijk, waardoor ze heel creatief hun eigen personages en decors konden ontwerpen.”

Met ‘A High Five for a Safe Drive’ willen Lies en haar leerlingen lezers aanzetten om na te denken over hun eigen gedrag in het verkeer. “Elk verhaal toont twee verhaallijnen waarin telkens dezelfde situatie wordt uitgewerkt maar de personages een andere keuze maken. Zo willen we de boodschap brengen dat we slimme keuzes moeten maken in het verkeer en dat we ook de gevolgen van onze keuzes moeten dragen.”

Over het medium om die boodschap te verspreiden, moest Lies niet lang nadenken. “Een strip is heel tastbaar en ontzettend toegankelijk, ook voor jongeren die niet graag lezen. Mijn leerlingen zelf vinden schrijf- en leesopdrachten vreselijk maar het lezen van een volwassen stripverhaal vinden ze wel oké. Het schrijven van een stripverhaal vonden ze dan ook weer fijn. Met heel weinig tekeningen kun je toch heel snel een boodschap brengen.”

Lies mocht 3000 euro ontvangen uit handen van Qmusic-presentator Maarten Vancoillie. Daarmee wil ze ‘A High Five for a Safe Drive’ opnieuw uitgeven. “Nu zijn de strips gedrukt door CVO Brugge en verspreid dankzij de gemeente Knokke. De kleine foutjes gaan nog uit de verhalen en de leerlingen krijgen de kans om nog meer details uit te werken. Nu maakten ze hun verhaal in een voormiddag. Daarna willen we de strips verspreiden met de hulp van de gemeentes, de politie van Brugge en verschillende jeugd- en preventiediensten.”

16 May 2017, 13:00 Wouter

Pirana overleden

20 January 2020, 20:51 Roel

Tip: Festival van het geschreven woord

16 January 2020, 11:24 Roel

Expo Simon Spruyt: De tempel ontheiligd

15 January 2020, 19:58 Roel

Welke toekomst voor het Belgisch StripCentrum?

13 January 2020, 20:57 Roel

Doorstart in 2020 voor Comics Station Antwerp

24 December 2019, 11:40 Roel

WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

12 December 2019, 09:00 Roel

Interview met Philippe Capart van La Crypte Tonique

1 December 2019, 10:29 Roel


Save the date: Fandag van De Fameuze Fanclub

11 January 2020, 20:11 Roel

Rock Paper Pencil Games & Comics Festival

15 December 2019, 15:52 Roel

Freaks in Schaarbeek

6 December 2019, 11:13 Roel

Rusty Brown van Chris Ware in het Nederlands vertaald

27 November 2019, 15:04 Tom

Vrouwelijke cartoonisten stellen tentoon in Waasmunster

20 November 2019, 14:18 Tom
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina