Strip Turnhout


Voorpublicatie ‘ZON’ in nieuwe Stripgids

In de nieuwe Stripgids verschijnt een voorpublicatie van ‘ZON’ van Wilbert van der Steen. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van een familiebedrijfje, een koffiebranderij. “De oudste dochter heeft plannen voor modernisering”, vertelt de auteur. “Dat valt niet in goede aarde bij haar ouders. De dochter is hierover boos, wordt dronken en raakt zwanger onder de donder en bliksem. Met haar zoon Lucien heeft ze geen liefdevolle relatie. Zij vindt dat hij de schuld is van haar mislukte leven. De zus van Luciens moeder krijgt de leiding van de koffiebranderij. Als de jongen zo’n 10 jaar is, neemt zij een chauffeur in dienst. Die springt voor hem in de bres wanneer zijn oma om het leven komt en Lucien beschuldigd wordt.”

Het vertrekpunt voor ‘ZON’ was het amper twee pagina’s lange kortverhaal ‘Zwartland’ uit 2010. “Ik had al eerder het idee dat ‘Zwartland’ groter was dan die twee pagina’s. Daarom heb ik het gebruikt om mijn inkttechniek meer in de vingers te krijgen. Ik diepte het uit en zo werd het een verhaal van 27 pagina’s. In eerste instantie was ik niet van plan om het aan een uitgever aan te bieden, het idee was om het zelf uit te geven.”

In september verschijnt ‘ZON’ alsnog als album bij Blloan. “Ik liet de platen aan Marc Legendre zien (van der Steen en Legendre maakten samen de reeks ‘Ayak + Por’, red). Die suggereerde – of moet ik zeggen sommeerde (lacht) – me om het aan een uitgever te laten zien. Nadenkend over de mogelijkheden kwamen we bij Blloan van Ballon. Marc polste eerst en ik stuurde uiteindelijk mijn plannetje. Ballon was geïnteresseerd maar het verhaal was te kort. Ik ging aan de slag en zo werden het meer dan 60 pagina’s. Het is niet het eerste verhaal dat ik schrijf, maar het voelt nog anders dan tekenen. Ik zal sneller naar het potlood en inktpen grijpen dan naar het keyboard. Het is dus best spannend.”

Ondertussen moet ‘Stadsapen’, een project waarvoor van der Steen al enkele platen tekende op scenario van Legendre, even wachten. “Dat liep allemaal heel organisch”, aldus Wilbert van der Steen. “Het verhaal ligt er nog steeds en onlangs hebben we het er weer over gehad. Het tekenwerk van de eerste platen bevalt me nog steeds. Marc zag door ‘ZON’ een andere kant van me. We gaan het project, het verhaal opnieuw bekijken en herzien.”

30 May 2017, 05:00 Wouter

Hubert van Ben Gijsemans als lied

28 March 2020, 09:25 Roel

Fandag van De Fameuze Fanclub

11 March 2020, 08:00 Roel

De (nobele) kunst van het tekenen!

9 March 2020, 10:14 Roel

POST COMICS

6 March 2020, 20:18 Roel

‘Drieman’ van Wide Vercnocke

28 February 2020, 19:48 Roel

9 Leuvense jongeren presenteren kortstrip in boek

12 February 2020, 20:59 Roel

Save the date: Grafixx Extd. 4

8 February 2020, 11:31 Roel
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina