Strip Turnhout


Arcadia viert 20ste verjaardag met grootse wedstrijd

Liefhebbersuitgeverij Arcadia blaast dit jaar twintig kaarsen uit. “Het was tekenaar André Benn die aan kernlid Chris Meuris voorstelde om ‘De vijf spiegels’, een avontuur van Mick Mac Adam, uit te geven en zo mee aan de wieg stond van vzw Arcadia”, vertelt Tim Vanderweyen van Arcadia. “Chris verzamelde met Erik Deneyer, Bart Lauwerijssens en Pascal François enkele stripminnende vrijwilligers om zich. Onze statuten werden in oktober 1997 gepubliceerd in het Belgische Staatsblad en de eerste uitgave werd in januari 1998 aan het strippubliek voorgesteld. Erik Deneyer besliste kort daarna om zich te richten op ‘Enigma’, zijn eigen kleine uitgeverij. Het aantal uitgaven per jaar werd opgevoerd en het jaarlijkse infokrantje ‘De Striplink’ zag het daglicht. In 2000 werd ik tot Arcadiaan geslagen, in 2005 Gunther Janssens. Samen zorgen we er voor dat Arcadia een onbezorgde verjaardag én een veelbelovende toekomst kan vieren.”

Op twintig jaar tijd is het uitgeven van strips stevig veranderd. “Het meest opvallende is ongetwijfeld de dalende interesse in luxe-uitgaves. Wij hebben daarop geanticipeerd door de oplage van de albumuitgaven in onze huidige succesreeks ‘Arcadia Archief’ wat terug te schroeven en door wat te sleutelen aan het concept van de luxe-editie. We hebben steeds ingezet op het afronden van interessante reeksen zoals ‘Govert Suurbier’, ‘Sarah Spits’ en ‘Woogee’, waar de mogelijkheid zich voordoet. Op die manier komen die reeksen, na jaren stof te hebben verzameld, terug onder de aandacht.”

De twintigste verjaardag wordt gevierd met een grote wedstrijd op Stripspeciaalzaak.be met een meer dan uitgebreid prijzenpakket. “Dat bevat verschillende gewone maar ook een aantal wondermooie luxe-uitgaven uit het fonds van vzw Arcadia”, aldus Tim Vanderweyen. “De complete collectie Arcadia Archief kan eveneens in de wacht worden gesleept. De prijsuitreiking vindt plaats op het Brabants Stripspektakel te Veldhoven op 2 en 3 september aan de feestelijk versierde Arcadiastand. Bovendien wordt er dan ter gelegenheid van onze twintigste verjaardag een exclusieve portfolio en schetsboek te koop aangeboden.”

19 June 2017, 05:00 Wouter


Jarige Dick Matena in Eppo

17 April 2018, 05:00 Wouter

‘Het Amusement’: nieuwe Brecht Evens in september

13 April 2018, 05:00 Wouter

Ook Baba Yega krijgt een eigen stripalbum

4 April 2018, 05:00 Wouter

Theodoor Cleysters bij Huberty & Breyne

29 March 2018, 05:00 Wouter

Persbericht: Turnhout zet in op games, cards en comics

21 March 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina