Strip Turnhout


Bruno De Roover schrijft Vikingstrip voor Eppo

Vanaf september loopt in het Nederlandse stripblad Eppo ‘Jylland’, een Vikingstrip geschreven door Bruno de Roover en getekend door Przemysław Klosin. “Dit is weer een van die situaties waarin ik door nul komma nul initiatief te nemen toch opeens aan een heel leuk project mag beginnen”, aldus Bruno De Roover. “De immer sympathieke Romano Molenaar (met wie De Roover samen ‘J.Rom, Force of Gold’ maakte, red) heeft mijn naam doorgespeeld aan Eppo, waar men altijd op zoek is naar nieuw bloed. Vervolgens heeft de al even sympathieke (uitgever, red) Rob van Bavel me gecontacteerd met de vraag of ik zin had om een Vikingstrip te schrijven, wat ik natuurlijk met veel plezier deed. En tenslotte werd het scenario doorgegeven aan Przemyslaw Klosin. Alwéér een zeer sympathieke mens, van waar blijven ze toch komen? Wel, uit Polen in dit geval.”

Volgens Eppo wordt in ‘Jylland’ de vikinghistorie in een ander daglicht geplaatst. Jylland is het Deense woord voor Jutland, het huidige Duits-Deense schiereiland. Op aangeven van Rob Van Bavel speelt de strip zich af op Jylland aan het begin van de 11e eeuw. “De oude koning Magnulv sterft, waarop een generatieconflict de kop opsteekt tussen de oude en de nieuwe garde. Dat leek me een heel interessant uitgangspunt om een intrigespel te situeren. Ik kan zeer genieten van de intriges en politieke spelletjes in bijvoorbeeld ‘Richard III’ van Shakespeare of een moderne variant zoals ‘House of Cards’. Bovendien ontdekte ik dat in diezelfde 11e eeuw Vikings zich in groten getale lieten kerstenen, met de bedoeling dat het christendom vrede en eenheid zou brengen tussen de verschillende clans.”

Met ‘De tuin van Daubigny’, ‘J.Rom, Force of Gold’ en nu ook ‘Jylland’ leert de stripwereld Bruno De Roover steeds beter kennen als scenarist. “Tussendoor loop ik wel al een aantal jaar rond met twee ideeën voor strips die ik op mijn eentje zou willen schrijven en tekenen”, aldus Bruno. “Twee lange verhalen, dus iets helemaal anders dan de losse gags die ik met ‘Café Cowala’ maakte. Hoewel, eigenlijk heb ik drie ideeën, want ik zou toch graag ook eens een lang verhaal willen maken met de personages van ‘Cowala’. Ik ben er nog niet uit welk project ik eerst zou doen, laat staan hoe ik het moet aanpakken. Ik zoek een tekenstijl die wat losser en wat minder arbeidsintensief is, maar die natuurlijk wel sterk genoeg is om een heel verhaal te kunnen dragen. Tijd brengt raad, maar helaas ook ouderdom. Ik moet misschien toch ook niet té lang wachten (lacht).”

6 June 2017, 05:00 Wouter


Jarige Dick Matena in Eppo

17 April 2018, 05:00 Wouter

‘Het Amusement’: nieuwe Brecht Evens in september

13 April 2018, 05:00 Wouter

Ook Baba Yega krijgt een eigen stripalbum

4 April 2018, 05:00 Wouter

Theodoor Cleysters bij Huberty & Breyne

29 March 2018, 05:00 Wouter

Persbericht: Turnhout zet in op games, cards en comics

21 March 2018, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina