Cliché neemt Toonder-reeksen over van Panda

Je bent hier:  Home » Nieuws » Cliché neemt Toonder-reeksen over van Panda

Stripverzamelaar en uitgever Hans Matla nadert de 70 en begint stilaan te denken aan zijn pensioen. De stripreeksen die hij publiceerde via uitgeverij Panda hebben nu onderdak gevonden bij uitgeverij Cliché. Panda geeft al bijna 40 jaar lang klassieke Nederlandse stripverhalen zoals ‘Tom Poes’, ‘Eric de Noorman’, ‘Kapitein Rob’ en ‘Dick Bos’ uit.

Matla was persoonlijk bevriend met Hans Kresse en Marten Toonder. Panda publiceerde ook minder bekende reeksen uit de Toonder Studio’s zoals ‘Panda’ en ‘Koning Hollewijn’. Uitgeverij Cliché meldt in een korte mededeling op haar website echter enkel dat de stock wordt overgenomen en dat samen met de Toonder Compagnie, dat de copyrights op het werk van Toonder beheert, bekeken wordt hoe ‘Tom Poes’, ‘Panda’ en ‘Koning Hollewijn’ vervolgd kunnen worden. Cliché werd in maart 2014 opgericht door Ton Mackaaij alias De Bezeten Bezitter. Hij brengt de clichés uit de Toonder Studio’s, Bommelprenten en aanverwante Toonder-items op de markt.

Begin dit jaar kwam Matla nog in het nieuws omdat hij zijn enorme stripcollectie (600 meter lang, 50 ton zwaar) wilt verkopen. Die bevat zo’n 70 000 strips en 100 000 tijdschriften, verschenen sinds 1858, en is zo de meest complete van de Lage Landen. De Koninklijke Bibliotheek in Matla’s thuisstad Den Haag is geïnteresseerd maar kan de vraagprijs van 3 miljoen euro niet ophoesten. Volgens Matla is zijn verzameling getaxeerd tussen de 6 en 9 miljoen euro.