Strip Turnhout


Maarten Wolterink: “‘Kas’ is wel een beetje tegencultuur”

Liefst twaalf jaar heeft hij er op moeten wachten maar dankzij uitgeverij Syndikaat is het alsnog zo ver: Kas, het strippersonage van Maarten Wolterink, is voor het eerst uitgegeven in albumvorm. “Ik heb Kas ergens rond 2005 geschapen heb voor de Stripstrijd in de krant Het Parool”, aldus Maarten. “Op uitnodiging van Knocky Magazine heb ik hem in 2013 weer uit de mottenballen gehaald en met veel plezier uitgebouwd. Qua inhoud pas ik wel in de underground omdat ik de commercie wel aanpak met ‘Kas’. Een beetje anticultuur. Tegen paaseitjes bij de bakker in januari, niet meedoen met de grote loterij die de hele straat in zijn greep heeft.”

Nederlandse krantenlezers kennen Maarten allicht beter van zijn cartoonwerk voor verschillende dagbladen. “Het is allebei werk, het een wat minder betaald dan het ander. De krantencartoon is erg aan de actualiteit gebonden, daar kan ik veel kanten mee uit wat personages en setting betreft. ‘Kas’ staat losser van de werkelijkheid van het moment en zelfs de werkelijkheid in het algemeen, wat het optreden van IS-achtige terroristenkabouters mogelijk maakt. Alleen moeten Kas, zijn hond Bas of vriendin Sheila daar weer verplicht in figureren. De onzin waar ze mij naar toebrengen bevalt me goed.”

Maarten geeft ootmoedig toe dat Bas geïnspireerd is door enkele illustere voorgangers. “Mijn striphonden en -katten zijn niet zo goed, ze worden als snel te realistisch. Daarom ben ik toch gegaan voor een stevige kop, ronde neus en flaporen. Snoopy is geweldig en onovertrefbaar. Hij kan je ook doen denken aan Billie van Bollie, ook bekend als Boef van Bas, maar als je ze naast elkaar zet, zie je toch veel verschil. Het leuke van Billie is dat hij eigen verhaallijnen kan hebben, zoals de Je-weet-wel-kater van ‘Jan, Jans en de kinderen’ en Snoopy trouwens ook.”

Aan het gestage tempo van drie gags per maand kunnen we over vier jaar een tweede album van ‘Kas’ verwachten. “Mocht de verkoop van dit eerste Kas-boek (niet ‘kasboek’) prettig zijn dan kan ik dat tempo enorm opschroeven. Ik doe het nu naast mijn normale cartoonwerk maar als het belang groeit, kan ook de aandacht en tijd ervoor groeien.”

3 July 2017, 05:00 Wouter

Peter Van Dongen winnaar Stripschapprijs

20 January 2018, 05:00 Wouter

Folio is benieuwd naar uw mening

17 January 2018, 05:00 Wouter

Na meer dan 10 jaar een nieuwe ‘Senne & Sanne’

15 January 2018, 05:00 Wouter

Papieren jazzconcerten

11 January 2018, 05:00 Wouter

Eindejaarsoffensief van YIEHA

11 December 2017, 05:00 Wouter

Bakens uit de Lage Landen in Angoulême

1 December 2017, 09:00 Wouter

‘Zon’ wint Willy Vandersteenprijs 2017

23 November 2017, 22:00 Wouter


Floris debuteert met twee albums

9 January 2018, 05:00 Wouter

De echte Eenhoorn in het Hergé Museum

4 December 2017, 05:00 Wouter

Kaartspel en expo met Urbanus in Turnhout

28 November 2017, 05:00 Wouter

Yannick Pelegrin wint tiende Plastieken Plunk

23 November 2017, 05:00 Wouter

Indonesische strips op Europalia

21 November 2017, 05:00 Wouter
Sluit

Stripgids nummer 2!

Reportage uit Hellhole Brussels, Duitse strips en 36 pagina’s Judith Vanistendael!

Nummer 2 van de nieuwe Stripgids is nóg dikker. Vanaf 27 oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina