Strip Turnhout


Recensie

Mikel, het verhaal van de snoepverkoper die veranderde in een hond

Dit is een prachtboek: complex, genuanceerd, sterk. We geven geen sterren meer, maar ‘Mikel’ is er vijf waard. De ondertitel klinkt wat sf/horrorachtig maar is dat niet: ‘hond’ is het koosnaampje voor de privélijfwachten die Baskische politici en magistraten moesten beschermen tegen ETA-geweld. Scenarist Mark Bellido vertelt hier zijn eigen, ‘nagenoeg ware’ verhaal: vier jaar lang was hij ‘hond’.

Mikel, het hoofdpersonage, is een zachtaardige, wat warhoofdige man, helemaal het manjana-type. Hij laat gods water over gods akker lopen en lijkt dus allerminst geschikt voor hondenwerk. Hij waagt zich er toch aan, om eindelijk een verhaal te hebben dat de moeite van het schrijven waard is. Nooit een pistool van dichtbij gezien, en nu de loopgraven in. De gevolgen laten zich raden: schade en schande, vooral in zijn privéleven, worden onverbiddelijk zijn deel.

Mark Bellido kenden we niet, maar van Judith Van Istendael weten we ondertussen dat er met een nieuw album van haar geen doordeweeks, rechttoe rechtaan verhaaltje staat aan te komen. Schrijver en illustrator zijn elkaar hier waard. Het grote politieke verhaal en de duizend kleine drama’s en wrijvingen die de protagonist ten deel vallen, worden in krachtige beeldtaal omgezet. En de timing had ook al niet beter gekund: nadat de ETA in 2011 de gewapende strijd opgaf, leverden ze op 9 april 2017 ook de wapens in. (IV)


‘Mikel, het verhaal van de snoepverkoper die veranderde in een hond’
Mark Bellido en Judith Vanistendael
De Bezige Bij, 368 pag., €34,99

5 July 2017, 21:31 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina