Strip Turnhout


Recensie

De dood van Stalin

Als Jozef Stalin aan het begin van het boek een hersenbloeding krijgt – we schrijven maart 1953 – ziet Beria, notoir machtswellusteling en pussy grabber, zijn kans schoon. Hij organiseert urenlang een verlammende bureaucratische stilstand: geen dokter zal de stervende nog kunnen redden. Zodra vadertje uit de weg is geruimd, kan het echte intrigantenwerk beginnen. Beria blijkt daarbij veruit de best voorbereide strateeg. Figuren als Mikojan en Malenkov hebben snel begrepen hoe de machtsverhoudingen liggen: ze leggen de nieuwe dictator geen strobreed in de weg. Maar dan staat Chroestjow op… Of het historisch allemaal klopt, valt moeilijk te achterhalen, maar de makers van het boek weten het alleszins heel aannemelijk voor te stellen.

‘De dood van Stalin’ is een graphic novel van formaat: een indringend, boeiend verhaal, cynisch maar vermoedelijk niet cynischer dan de werkelijkheid. Het is knap getekend en sfeervol ingekleurd. Donkergroene, -blauwe en -bruine tinten overheersen, de gezichten zijn van karikaturale snit. Beria kreeg een soort reptielenfacie aangemeten. Beklijvend.

Tot slot nog dit. Stalin mag dan voor zijn omgeving en voor de geschiedenis een onmens van mythische envergure geweest zijn, ons aller Nero was er destijds niet echt van onder de indruk. Die wist de man meteen tot normale menselijke proporties terug te brengen door hem in zijn ‘Vredesoffensief’ complexloos aan te spreken met ‘Jef, jongen’ (strook 79). Een man naar mijn hart. Nero, bedoel ik. (IV)


‘De dood van Stalin’
Fabien Nury en Thierry Robin
Dargaud, 144 pag., €24,95

5 July 2017, 21:27 Wouter
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina